Dlaczego kawa w towarzystwie słodyczy smakuje lepiej?
Świat dzieli się na dwa obozy – jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, inni wolą wypić ją w towarzystwie ulubionego deseru w przerwie od pracy. Espresso potęguje smak czekoladowego brownie, uwydatnia słodycz pączka i wtapia się w smak tiramisu. Okazuje się jednak, że owa zależność tak naprawdę zależna jest od kofeiny, a smak nie ma z tym nic wspólnego.
Kofeina działa poprzez blokowanie receptorów komórek nerwowych. To dlatego czujemy się po niej mniej zmęczeni, ale równocześnie zmniejsza się także nasza wrażliwość na smaki. Gdy skusimy się na dodanie do naszej małej czarnej ciasteczka, chcemy sięgnąć po drugie, ponieważ nasze kubki smakowe są nienasycone.
Kawa bezkofeinowa a ochota na słodycze
Okazuje się jednak, że sprawa wygląda inaczej w przypadku kawy bezkofeinowej. Z badań przeprowadzonych Cornell University wynika, że niezależnie od tego, ile cukru dodamy do kawy z kofeiną, słodycz zawsze będzie mniej wyczuwalna niż gdybyśmy zrobili to samo z kawą bezkofeinową. Z tego właśnie powodu kawa bezkofeinowa nie wzmaga w naszym organizmie tak wielkiej ochoty na słodycze.
Jakie desery do kawy?
Mimo wszystko jednak, w naszym życiu zawsze powinny pojawiać się momenty małych przyjemności, a kawa w towarzystwie deseru z pewnością będzie do nich należeć.
Kofeina zmienia smak niektórych deserów - ale tak samo jak ogromna jest ilość ciast, ciasteczek i czekolad, tak samo mamy do wyboru przeróżne rodzaje kaw. Ważne jest jednak to, aby dopasować intensywność smaku słodyczy do intensywności naszej kawy.
I tak na przykład do espresso najlepiej jest dobrać ciemną czekoladę z owocami lub czekoladowe brownie. Z kolei do cappuccino i latte powinniśmy wybierać desery o bardziej subtelnych smakach, np. tarty i wszelkiego rodzaju ciasteczka.
Inaczej jest jednak w przypadku klasycznego czarnego americano. W przeciwieństwie do espresso jest ono bardziej uniwersalne, jeśli chodzi o dobór deserów. Tym razem więc możemy zdecydować się na taki deser, na jaki tylko mamy ochotę.
Dlaczego sernik nie pasuje do kawy?
Eksperci żywności podkreślają jednak, że przy każdym rodzaju kawy powinniśmy zrezygnować z sernika. Ich zdaniem twaróg przytłacza walory smakowe kawy.