Kawa coraz droższa i coraz gorsza w smaku. Wszystko przez ocieplenie klimatu

Nowe badania wskazują, że dotychczasowy smak kawy może w niedalekiej przyszłości ulec znacznemu pogorszeniu. Wszystko przez ocieplenie klimatu i pogarszające się warunki upraw. Co za tym, idzie zmieni się również cena kawy.
Konsekwencje wynikające z globalnego ocieplenia klimatu są nie tylko coraz poważniejsze, ale także coraz bardziej złożone i wielopoziomowe i mogą dotknąć nawet najdrobniejszych elementów naszego życia codziennego.
Raport brytyjskich klimatologów wskazywał niedawno, że w ciągu najbliższych 60 lat z powodu ocieplenia klimatu może całkowicie ustać produkcja szkockiej whisky, a teraz okazuje się, że kawa i jej dotychczasowy smak również są coraz zagrożone.
Zmiany klimatu a jakość kawy
Zespół kierowany przez naukowców z Tufts University i Montana State University w swoim najnowszym badaniu szukał powtarzających się wzorców w 73 opublikowanych artykułach naukowych na temat kawy, by określić, jakie czynniki wpływają na smak i jakość kawy oraz w jaki sposób zmiany klimatyczne mogą odbić się na tych czynnikach.
– Słaba filiżanka kawy ma konsekwencje zarówno ekonomiczne, jak i sensoryczne. Czynniki wpływające na produkcję kawy mają ogromny wpływ na zainteresowanie kupujących, cenę kawy i ostatecznie na źródła utrzymania hodowców, którzy ją uprawiają – komentował badanie jeden z głównych jego autorów profesor Sean Cash z Tufts.
Jeśli zrozumiemy podłoże tych zmian, możemy pomóc rolnikom i innym zainteresowanym lepiej zarządzać produkcją kawy w obliczu wyzwań związanych ze zmianami klimatu.
Czynniki wpływające na smak kawy
Naukowcy wyróżnili dwa główne czynniki, które mogą znacząco wpływać na jakość i smak kawy. Pierwszy z nich to wysokości, na których znajdują się uprawy, i idące za tym różnice temperatur. Zależność jest prosta: im wyżej, tym chłodniej, a im chłodniej, tym dojrzewanie kawy jest wolniejsze i tym większa akumulacja smaków i aromatów w ziarnach. Gdy więc globalne ocieplenie przyczyni się do znacznego wzrostu temperatur także na dużych wysokościach, tamtejsze uprawy kawy i ich jakość mogą znacząco ucierpieć.
Drugi czynnik to natomiast ekspozycja na promienie słoneczne. Tutaj również zależność jest prosta: im nasłonecznienie jest bardziej intensywne, tym gorsze atrybuty smakowe ziaren kawy. Naukowcy nie uważają tego jednak za bardzo duży problem dla hodowców. W raporcie czytamy:
Zarządzanie zacienieniem jest stosunkowo przystępną strategią przystosowania się do zmiany klimatu w porównaniu z alternatywami, takimi jak przenoszenie gospodarstw.
W podsumowaniu badacze wskazali natomiast na konieczność przeprowadzenia dalszych, bardziej szczegółowych analiz. Biorąc pod uwagę wrażliwość ziaren kawy na zmiany środowiskowe, potrzebne są bowiem kolejne innowacje, by z jednej strony wzmocnić zrównoważony rozwój upraw kawy i z drugiej – odporność całego sektora na globalne zmiany.
Popularne
- 1 „Gorączka złota” na Grenlandii. Dlaczego Bill Gates i Jeff Bezos finansują podbój wyspy?
- 2 Pełnia Księżyca w sierpniu 2022: Ostatni SUPER KSIĘŻYC tego roku przyniesie wielkie zmiany
- 3 Czy warto dodawać wodę do whisky? Będziesz zaskoczony odpowiedzią ekspertów
- 4 Deszczówka nie jest zdatna do picia - alarmują eksperci. "Wieczne chemikalia" przekraczają dopuszczalne normy
- 5 WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

MIEJSCA Z DUSZĄ: Luksusowy hotel we Wrocławiu - 5-gwiazdkowy Hotel Altus Palace - już otwarty!

RUMUNIA: Archeolodzy przypadkowo odkryli prehistoryczny grób. "Ten skarb to ewenement w Europie Środkowo-Wschodniej"

WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim

Ile lat może żyć człowiek? Nowe badania mówią o "punkcie stycznym starości"
