Kanada otwiera rezerwy syropu klonowego przeznaczone na "czarną godzinę". Czy grozi nam jego brak?

Stowarzyszenie producentów syropu klonowego z Quebec otwiera swoje strategiczne rezerwy, by do lutego 2022 r. dostarczyć 22,7 mln kilogramów produktu na rynek. Dlaczego to robi i czy na świecie grożą nam braki syropu klonowego?
Quebec odpowiada za 73 proc. światowej produkcji syropu klonowego, a tamtejsze stowarzyszenie producentów tego surowca o nazwie QMSP (Quebec Maple Syrup Producers – red.) kontroluje także globalną strategiczną rezerwę. Magazyny przeznaczone na czarną godzinę mogą łącznie pomieścić ponad 45 mln kilogramów syropu, a do lutego 2022 roku QMSP planuje opróżnić je w połowie, by utrzymać nieprzerwane dostawy produktu na światowe rynki i ceny na niezmienionym poziomie.
Przeciętny rok zbiorów
Wszystko dlatego, że tegoroczne zapotrzebowanie na kanadyjskie płynne złoto przerosło możliwości producentów.
W 2021 roku wytworzono 60 mln kg syropu klonowego, co jest wynikiem przeciętnym w kontekście roku poprzedniego, w którym wyprodukowano o 18 mln kg więcej. Tymczasem światowy popyt na syrop wzrósł w 2021 r. o 20 proc. głównie ze względu na pandemię i ludzi coraz chętniej gotujących w domu.Ta sytuacja nadwyrężyłaby wyraźnie globalną dostępność surowca, gdyby nie decyzja QMSP o otwarciu rezerwy. Stworzono ją w roku 2000 właśnie po to, by utrzymać stałe dostawy syropu bez względu na wielkość produkcji.
Mieliśmy rok, w którym zbiory nie były dobre, ale w zasadzie nie było to takie straszne. Choć rok nie był tak dobry, jak poprzednie, to rezerwa spełniła swoją funkcję. Dzięki niej nie ma zakłóceń w dostawach. Nie ma niedoboru syropu na świecie – mówiła serwisowi CBC Abby van den Berg, profesor na Uniwersytecie w Vermont nadzorująca badania nad klonem.
Polecamy
Czy rezerwa może się skończyć?
Aktualnie nie ma takiego zagrożenia, jednak w przeszłości miała miejsce sytuacja, w której wszystkie zapasy zgromadzone w rezerwowych magazynach zostały wyczerpane. Stało się to w roku 2008 po trzech z rzędu sezonach nieurodzaju spowodowanego złą pogodą.
– [W rezerwie] nie zostało nic i na rynku nie było wystarczająco dużo syropu. Ceny poszybowały w górę, a my straciliśmy dużą część rynków na czysty syrop klonowy – mówił CBC Michael Farrell, dyrektor badań nad syropem klonowym na Cornell University.
QMSP podjęło jednak odpowiednie kroki, by teraz zapobiec powtórzeniu się sytuacji z 2008 roku. Aktualnie w samym Quebec znajduje się 50 mln kranów wytwarzających syrop klonowy, ale stowarzyszenie już wyraziło zgodę na stworzenie 7 mln nowych kranów, które powinny sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu i zniwelować problem przynajmniej w kolejnym sezonie.
Popularne
- 1 WELL TALK: Słynny polski sommelier Piotr Kamecki o tym, jak Polacy piją wino: "Wielu kupuje butelkę, bo podoba im się etykietka"
- 2 Wybrano NAJLEPSZĄ WHISKY 2022. Ile kosztuje szkocki single malt z Benromach?
- 3 Wojna w Ukrainie dobija rosyjski rynek samochodowy. Tylko w maju produkcja aut w kraju spadła o 97 proc.
- 4 INTERNAL SHOWER to hit na Instagramie. Jak zrobić i stosować prysznic na jelita?
- 5 Nowy superjacht od Zaha Hadid Architects jest przepiękny i zasilany energią słoneczną!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Paryż. Wieża Eiffla w opłakanym stanie technicznym. „Gdyby Gustaw Eiffel ją zobaczył, dostałby zawału”

Z DRUGIEJ RĘKI: Jak Jack Ostrowski - seryjny biznesmen ze Szczecina - zatrząsł międzynarodowym rynkiem fashion?

Właśnie otwiera się BRAMA SYRIUSZA. By ją wykorzystać, musisz zaktywuj swoje TRZECIE OKO

WAKACJE W GRUZJI: Co powiesz na spacer w chmurach i drinki w Diamond Barze? Otworzono nowy most nad Kanionem Dashbashi
