Janusz Palikot otwiera nowy lokal w Browarze Tenczynek

Już od 1 lutego 2023 roku możemy wybrać się do „TAPROOM” - ciekawego lokalu dla fanów rzemieślniczych alkoholi, powstałego w Browarze Tenczynek z inicjatywy Janusza Palikota i Tomka Czechowskiego. Co w nim znajdziemy? Doskonałą kuchnię i krany – bardzo wiele kranów.

Reklama

Krany? Tak, ponieważ główną ideą „TAPROOM, bistro & pub” jest to, że piwa, okowity czy wódki nalewamy sobie sami, poprzez 14 tap rozstawionych na ceramicznej kolumnie zwanej beerwall. Bierzemy, ile chcemy i delektujemy się ich niepowtarzalnym smakiem.

- Połączyliśmy ze sobą bistro oraz pijalnię alkoholi produkowanych na miejscu.
Taproom to kulinarne przyjemności – ulubione kęsy i klasyczne dania w nowej odsłonie. Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z kranami, czyli tap, z którego można samodzielnie nalać sobie świeżego piwa, okowity lub wódki – czytamy na Facebooku Taproom.

Co więcej, w barze podawana jest także słynna wódka „Miej Wyjebongo”, „Buh z Tobą” „Aqua Vita” oraz „Mishmash”.

A co ze strefą bistro? Cóż, w niej także mamy czego szukać, ponieważ dania, które znajdziemy w karcie, są doskonałym odwzorowaniem kulinarnych gustów Janusza Palikota.




„TAPROOM” – "Ziemniak Palikota" i „Sernik Wyjebongo” w menu

Dla gości „TAPROOM” gotuje zespół szefa kuchni Jacka Nowaka. Menu bistro podzielone jest natomiast na trzy strefy: kęsy, przystawki oraz dania główne – każde opatrzone pozycjami dla wegetarian. Jakie specjały w nich znajdziemy?

W karcie widoczny jest chociażby „Ziemniak Palikota” z wędzonym węgorzem, majonezem, czosnkiem i koperkiem. Wrażenie robi także „Pręga wołowa” z puree ziemniaczanym, demi glace, Mangalicą oraz sałatą.

No i nie możemy zapomnieć o deserach! Bardzo ciekawi nas, jak może smakować „Sernik Wyjebongo”, który – jak możemy się spodziewać – został stworzony z dodatkiem wódki.

„TAPROOM"  znajduje się na ulicy Tenczyńska 59 w Tenczynie. Lokal każdego dnia otwarty jest w godzinach od 12:00 do 22:00.