Spaghetti bolognese brzmi trochę pospolicie, prawda? Nie jest to dla nas żadna nowość. Okazuje się jednak, że w wielu domach przepis na bolońską pastę ma pewne braki – robimy go po prostu źle, nie po włosku. Najczęstszym błędem jest pomijanie tajnego składnika, który zupełnie zmienia smak całego dania. 

Reklama

Przepis na spaghetti bolognese po włosku

SKŁADNIKI:

  • 300 g pancetty lub poczku
  • 1 marchewka
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół szklanki czerwonego wina
  • pół szklanki mleka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • makaron
  • parmezan

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia boczku w niewielką kostkę. Następnie podsmaż go na patelni. Dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojone cebulę i seler naciowy. Całość smaż przez kilka minut i dodaj mięso mielone.

Na patelnię wlej pół szklanki wina oraz dodaj koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową. Całość przypraw solą pieprzem i odrobiną cukru.

Na sam koniec dodaj pół szklanki mleka, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Sos podawaj z gotowanym makaronem i tartym parmezanem.