Jak zachować świeżość awokado? Eksperci ostrzegają przed niebezpiecznym trendem na TikToku

Jak przechowywać awokado, by jak najdłużej było świeże, a tym samym smaczne? Promowany przez tiktokerów trik na przechowywanie awokado w zimnej wodzie jest skuteczny, ale może okazać się niebezpieczny. Eksperci ostrzegają przed groźną bakterią.
Jak zatrzymać świeżość awokado?
Awokado to jeden z najpopularniejszych owoców na naszych stołach. Nic dziwnego zatem, że wiele osób szuka sposobu na to, by zachować jego świeżość na dłużej. TikTokerzy podobno znaleźli na to niezawodny sposób.
Zdaniem niektórych użytkowników TikToka sposób na awokado jest prosty: wystarczy przechowywać je zakonserwowane w wodzie w lodówce! Dzięki temu prostemu trikowi owoc może być świeży nawet przez miesiąc.
W rzeczywistości ten trik nie jest ani nowy, ani bardzo odkrywczy. Już parę lat temu podobne strategie pojawiały się na facebookowych grupach kulinarnych.
Skoro jednak jest tak doskonały, dlaczego od razu nie zyskał na popularności? Okazuje się, że może przynieść więcej szkód niż pożytku...
Polecamy
Polecamy
Przechowywanie awokado zakonserwowane wodzie– czy jest szkodliwe?
Zdaniem Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) używanie wody do konserwowania awokado nie jest tak niezawodne, jak sugerują media społecznościowe.
Badania przeprowadzone w 2018 roku wykazały, że spośród 1615 próbek awokado, ponad 17 proc. miało na skórce zanieczyszczenia bakterią Listeria monocytogenes wywołują groźną listeriozę.
- Nie zalecamy tej praktyki. Głównym powodem do niepokoju jest możliwość, że wszelkie pozostałe patogeny (np. Listeria monocytogenes, Salmonella itp), które potencjalnie znajdują się na powierzchni awokado, zanurzone w wodzie zaczynają się rozmnażać – czytamy w raporcie FDA.
Ponadto wykazano także, że Listeria monocytogenes może przeniknąć do miąższu awokado zanurzonego w wodzie przez 15 dni. W tym przypadku nawet dezynfekcja powierzchniowa skórki awokado przed pokrojeniem nie byłaby w stanie usunąć skażenia.
Ostatecznie jednak to prawda, że zanurzenie awokado w wodzie i przechowywanie go w lodówce sprawia, że pozostaje świeży na dłużej.
FDA ostrzega natomiast jedynie, że takie postępowanie może zwiększyć prawdopodobieństwo szkodliwości tego owocu, jeśli na jego skórce znajdują się niebezpieczne drobnoustroje. Może rozwiązaniem jest na przykład umycie awokado przed włożeniem do lodówki?
Polecamy
Popularne
- 1 Dlaczego starożytni Egipcjanie uprawiali arbuzy? Odpowiedź może Was zaskoczyć
- 2 Jak zrobić prawdziwe francuskie croissanty? Ważny jest "test szyby"
- 3 Jeff Bezos po cichu i pod osłoną nocy odholował swój superjacht. Koniec afery z rozbiórką zabytkowego mostu w Rotterdamie
- 4 Bułgarski cud motoryzacji. Nowy Alieno Unum ma zawstydzić konkurencję. Prędkość do 600 km/h!
- 5 Ten supersamochód jest zrobiony z… drewna. I rozpędza się do prawie 400 km/h!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Willa, w której tworzył Pablo Picasso, wystawiona na sprzedaż. Cena? Z pewnością dorównuje sławie artysty

Porsche odzyskało rekord aut elektrycznych na Nürburgringu. Taycan Turbo S pobił Teslę o ponad 2 sekundy!

Balenciaga sprzedaje najdroższy worek na śmieci we wszechświecie. „Trash Pouch” kosztuje… 1800 dolarów

Ceny oleju szybują. Oliwa też będzie drożna. Wszystko przez falę upałów w Europie
