Jak wybrać NAPRAWDĘ DOBRĄ oliwę? Kolor, etykiety i sztuczki sprzedawców

Drogocenne właściwości oliwy z oliwek niestety coraz częściej zanikają wśród marketingowych sztuczek. Jak wybrać oliwę najlepszej jakości i nie dać się oszukać? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów...
Oliwa z oliwek i marketingowe oszustwa
Drzewo oliwne w dolinie Soller na Majorce zostało niedawno uhonorowane nagrodą „Najlepszego monumentalnego drzewa oliwnego” w Hiszpanii. I choć mowa tu jedynie o jednym przypadku, sam fakt ustanowienia takowej nagrody daje nam wiele do myślenia – oliwki są i zapewne już pozostaną wielkim rarytasem. Nie mówiąc już o drogocennych właściwościach oliwy z oliwek...
Niestety świat bywa okrutny, a sprytni handlowcy potrafią oszukać niejednego konsumenta. Coraz częściej spotykamy się z marketingowymi oszustwami w sprzedaży oliwy z oliwek, a większość z nas nie potrafi nawet się przed nimi obronić – bo sekret tkwi w szczegółach: błędne oznakowania, fałszywe deklaracje, obecność barwników czy aromatów.
Najlepsza oliwa z oliwek – jak kupować?
Istnieje jednak kilka wskazówek, które pomogą nam w weryfikacji najlepszej oliwy z oliwek. Dzięki nim możemy być pewni, że kupiliśmy produkt bardzo dobrej, jeśli nie najlepszej, jakości.
Kupuj oliwę od lokalnych sprzedawców
Oczywiście kupowanie oliwy bezpośrednio od rolnika da nam stuprocentową pewność, że nie zostaliśmy oszukani. Jeśli więc takowa możliwość istnieje, powinniśmy z niej skorzystać. Jeśli wybieramy się w podróż na południe Europy - do Włoch, Hiszpanii, Grecji czy Chorwacji - warto zaplanować miejsce w walizkach na choćby jedną, dwie butelki oliwy kupionej o przydrożnego sprzedawcy. Najlepszym okresem na kupowanie oliwy jest jesień i zima, bo właśnie wówczas trwają zbiory oliwek.
Oliwa z oliwek bio
Jeśli jednak nie możemy sobie pozwolić na zakup oliwy prosto od rolnika, wybierzmy tę, która jest certyfikowana. Najlepiej, by był to certyfikat ekologiczny.
Co ważne, to jeden z tych certyfikatów, które nie można kupić. Procesu oceny dokonują wyznaczone jednostki, przeprowadzające szereg kontroli i badań. Wybierając oliwę z oliwek posiadającą symbol ekologiczny, mamy niemal 100-proc. pewność, że nasza oliwa spełnia najbardziej restrykcyjne wytyczne.
Polecamy
Oliwa „Extra Virgin”
Z pewnością większość z was spotkała się z tą etykietą. „Extra Virgin” oznacza stuprocentową oliwę wyekstrahowaną bez podgrzewania i użycia środków chemicznych. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to zdaniem naukowców najzdrowszy tłuszcz na świecie.
UWAGA! By uzyskać litr prawdziwej oliwy "extra virgin", potrzebujemy około 10 kg oliwek. Wielu producentów miesza więc oliwę "extra virgin" z tą mniej jakościową. Oczywiście nie mamy na ten temat ani słowa na etykiecie. Dlatego warto wiedzieć, czym charakteryzuje się prawdziwa oliwa "extra virgin".
Oliwa "Extra Virgin" ma specyficzny smak (bardziej intensywny, ostry, a czasami cierpki). Natomiast kolor oliwy zależy od gatunku oliwek i niewiele ma wspólnego z jakością. Warto jednak wiedzieć, że intensywnie żółta lub pomarańczowa oliwa to znak, że produkt jest stary i nie nadaje się do spożycia.
Jeśli kiedykolwiek spotkacie się jedynie z napisem „lekka”, „czysta” czy po prostu „oliwa z oliwek”, to dla was znak, że produkt został poddany obróbce cieplnej lub chemicznej.
Oliwa dobrej jakości - po czym poznać?
Jeśli mamy do czynienia z oliwą naprawdę najlepszej jakości, na etykietach pojawia się informacja, z jakich oliwek został zrobiony produkt. Jeśli producent nie podaje jednej z nazw (hiszpańska odmiana variety, włoska - coratina, czy grecka koroneiki), możemy być prawie pewni, że mamy do czynienia z mieszanką.
Wspaniale, jeśli na etykiecie pojawia się certyfikat DOP lub IOF, które wskazują region, z którego pochodzi oliwa. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, z jakiego regionu pochodzi oliwa i że nie jest tworzona przemysłowo.
Oliwa z oliwek - zawsze sprawdzaj datę zbiorów
Oliwa z oliwek nadaje się do użytku maksymalnie 18 miesięcy od daty zbiorów. Sprawdzajmy więc nie tylko datę ważności, ale przede wszystkim datę zbiorów (produkcji).
To także przestroga dla nas – nawet jeśli zakupimy oliwę dobrej jakości, musimy ją zużyć w miarę szybko. Spożywanie zjełczałych olejów nie tylko zmienia ich smak, ale także ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Najlepiej, by oliwa była zamknięta w ciemnej butelce. Produkt w jasnej butelce szybko straci swoje właściwości.
Kupuj oliwę z oliwek w małych ilościach
Zakup większej oliwy z oliwek może wyglądać jak wielka okazja, ale nie oszukujmy się – na pewno nie wykorzystamy tego produktu w tydzień czy dwa. Po otwarciu butelki jakość i właściwości oliwy ulegają pogorszeniu, dlatego lepiej kupować małe ilości i wykorzystywać je w krótkich odcinkach czasu.
Polecamy
Popularne
- 1 Dlaczego starożytni Egipcjanie uprawiali arbuzy? Odpowiedź może Was zaskoczyć
- 2 Jak zrobić prawdziwe francuskie croissanty? Ważny jest "test szyby"
- 3 Jeff Bezos po cichu i pod osłoną nocy odholował swój superjacht. Koniec afery z rozbiórką zabytkowego mostu w Rotterdamie
- 4 Bułgarski cud motoryzacji. Nowy Alieno Unum ma zawstydzić konkurencję. Prędkość do 600 km/h!
- 5 Ten supersamochód jest zrobiony z… drewna. I rozpędza się do prawie 400 km/h!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Willa, w której tworzył Pablo Picasso, wystawiona na sprzedaż. Cena? Z pewnością dorównuje sławie artysty

Porsche odzyskało rekord aut elektrycznych na Nürburgringu. Taycan Turbo S pobił Teslę o ponad 2 sekundy!

Balenciaga sprzedaje najdroższy worek na śmieci we wszechświecie. „Trash Pouch” kosztuje… 1800 dolarów

Ceny oleju szybują. Oliwa też będzie drożna. Wszystko przez falę upałów w Europie
