Przewlekły stres dotyka niemal wszystkich ludzi na tej planecie. Nieprzespane noce, napięcie emocjonalne, zszargane nerwy – lista skutków nadmiernego zdenerwowania przyszłością, przeszłością i teraźniejszością jest znacznie dłuższa. Jak sobie z tym radzić? Zdaniem ekspertów powinniśmy zacząć od diety. Oto 5 produktów, które pomogą ci utrzymać nerwy na wodzy.
Przewlekły stres: Jak sobie z nim radzić?
Mówi się, że XXI wiek to wiek ludzi zestresowanych. I choć większość z nas przyzwyczaiła się już do obecności stresu, wciąż bagatelizujemy jego wpływ na nasze życie i – przede wszystkim- nasze zdrowie. Pozornie mogłoby się wydawać, że postęp cywilizacyjny ułatwił nieco nasze codzienne funkcjonowanie, ale w rzeczywistości płacimy za niego bardzo wysoką cenę. Gabinety terapeutyczne pękają od nadmiaru pacjentów, a uczucie pustki, samotności i wycieńczenia pochłania całą radość, którą moglibyśmy czerpać z codzienności. Jak sobie z tym radzić i czy w ogóle istnieje sposób na to, aby to zmienić?
Zdaniem specjalistów początkiem drogi do zniwelowania przewlekłego stresu powinna być dieta. Jest kilka produktów, które mogą działać antystresowo. Oto lista!
1. Dieta na stres - Gorzka czekolada

To nie mit – czekolada naprawdę uszczęśliwia. Okazuje się jednak, że jej rola nie ogranicza się do najsmaczniejszego smakołyku. Zdaniem ekspertów ciemna czekolada ma właściwości antystresowe. Wszystko za sprawą obecnych w niej flawonoidów, które zmniejszają stres i stany zapalne, a także poprawiają nastrój, pamięć oraz odporność.
Spożywanie czekolady bogatej w przeciwutleniacze może obniżyć poziom kortyzolu – hormonu stresu - a ponadto zwalczać katecholaminy – hormony pojawiające się u osób silnie zestresowanych. Musi ona jednak zawierać czyste składniki, bez zbędnych dodatków i chemikaliów – właśnie takiej czekolady szukajmy na półkach sklepowych.
Najbardziej optymalną dawką gorzkiej czekolady jest 30 g dziennie. Zwróć jednak uwagę na to, by zawierała co najmniej 70 procent kakao.
2. Jak się uspokoić? - Awokado

Gdybyśmy mieli wymienić najpopularniejsze produkty spożywcze ostatnich lat, awokado znalazłoby się na szczycie listy. Jeśli więcej jesteście fanami awokado, niwelowanie nadmiernego stresu będzie kolejnym powodem, dla którego warto je włączyć do swojej diety.
Bogate w niezbędne witaminy i minerały - witaminę C, E, K i B-6, a także ryboflawinę, niacynę czy kwas foliowy – awokado zmniejsza stres, zwiększa koncentrację i poprawia nastrój. Pomaga także poprawić jakość diety oraz niweluje ryzyko zespołu metabolicznego.
3. Jak radzić sobie ze stresem? Owoce cytrusowe

Choć witamina C kojarzy się dzisiaj głównie z produktami do pielęgnacji cery, jej właściwości są wykorzystywane znacznie szerzej. Owoce cytrusowe to bogactwo przeciwutleniaczy związanych z łagodzeniem stresu. Zdaniem ekspertów nasz organizm bardzo potrzebuje witaminy C w sytuacjach stresowych.
Pomarańcze, cytryna, papaja, mango czy grejpfrut to doskonałe jej źródło. To także potężne źródło przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy oraz redukują stres i napięcie nerwowe. Jedzmy cytrusy zwłaszcza teraz, gdy trwa na nie sezon!
4. Dieta na stres - Sfermentowana żywność

Jak udowadniają liczne badania, sfermentowana żywność i dobre samopoczucie to bardzo dobrana para. Nie tylko zapewniają lepszą równowagę mikrobiomu jelitowego, ale także pomagają nam w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.
Jogurt, kefir, miso czy popularna w ostatnim czasie kombucza to tylko kilka z wielu pomysłów na wzbogacenie diety o produkty fermentowane. Nie zapominajmy też o kiszonych ogórkach czy kapuście, czyli naszych polskich super foods!
Fermentowana żywność zawiera przyjazne dla ludzkiego organizmu bakterie, probiotyki zmniejszające stres i poziom kortyzolu. Pokarm bogaty w probiotyki pomaga także kontrolować negatywne myśli.
5. Co jeść, gdy się stresujemy? Orzechy i nasiona

Wiele słyszy się na temat drogocennych właściwości zdrowych tłuszczów. Orzechy i nasiona doskonale wpływają na kondycję włosów, skóry czy paznokci – ale to nie wszystko. Są także trafionym sposobem na obniżenie poziomu stresu.
Dlaczego? Ponieważ orzechy i nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, wspierają strukturę komórkową i jej funkcje. Orzechy włoskie, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika zwiększają produkcję serotoniny w organizmie, co stanie się dla nas pomocą w bardzo stresującym dniu. Pestki dyni, będące doskonałym źródłem cynku, utrzymują ponadto wysokie ciśnienie krwi.