Jaka przyprawa do steków? Kawa
Z każdej strony słyszymy, że kawa i słodycze to doskonałe połączenie. Podobno jej charakterystyczna goryczka podbija słodkość deserów. Ale z pewnością tak wyraźne i mocne nuty nie mogłyby być zastosowane w daniach pikantnych czy słonych, prawda? Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że kawa doskonale podkręca bogactwo smaku w przypadku steków!
Najbardziej cenione kuchnie świata dodają zmielone ziarenka kawy do różnych mieszanek przypraw oraz past, np. czosnkowej czy ajwar. Tylko czy rzeczywiście ta idea ma jakiś głębszy sens?
Według Koffee Kult Coffee Roasters mielona kawa pomaga zatrzymać soki znajdujące się wewnątrz mięsa. Dzięki temu finalnie stek jest niezwykle wilgotny i delikatny. Stanowi również doskonały kontrast w stosunku do zewnętrznej, chrupiącej powłoki, która dzięki kawie zyskuje ciemnobrązowy odcień.
Jej nieocenione właściwości mają swoje podłoże również w nauce. Wszystko dzięki pewnym związkom chemicznym...
Polecamy
Kawa do steka - dlaczego pasuje?
Podobno kawa ma podobny poziom tanin do czerwonego wina. Czym są taniny? To związki chemiczne, które dodają charakterystycznej goryczki niektórym winom, ciemnej czekoladzie i oczywiście kawie.
Jeśli kiedykolwiek jedliście steki w dobrej restauracji, z pewnością nie umknęła wam specjalna karta, w której znajdują się sugerowane opcje wina w zgodności pomiędzy niektórymi rodzajami steków. I pojawia się ona nie bez przyczyny.
Podobno czerwone wino wpływa na nasze podniebienia, dzięki czemu tłuste smaki mięsa stają się bardziej wyraziste, a zmielone ziarna kawy działają dokładnie w ten sam sposób.
Musimy przyznać, że pomysł wydaje się bardzo innowacyjny i chyba już na stałe zagości w naszych domowych książkach kucharskich. A co wy o nim myślicie?