Inflacja na świecie: Rekordowa cena za rosyjski kawior na Boże Narodzenie

Rosyjski kawior osiąga rekordowe ceny. Ikra łososia uchodzi wśród Rosjan za jeden z największych zimowych smakołyków, ale w tym roku mało kto będzie mógł sobie na nią pozwolić. Wartość kawioru wzrosła pod koniec roku aż siedmiokrotnie, pomimo podniesienia się liczby połowów. Skąd tak nagła i radykalna zmiana?
Czerwony kawior siedem razy droższy
Każdy kraj ma swoje własne świąteczne tradycje. W Polsce spotykamy się przy dwunastu potrawach, pozostawiamy pusty talerz dla zbłąkanego wędrowca i wieszamy nad głowami zieloną jemiołę. Rosyjska zima słynie natomiast z czerwonego kawioru podawanego zwykle w szklanym naczyniu. Okazuje się jednak, że w tym roku może go zabraknąć przy rodzinnym stole. Wszystko ze względu na przerażające podwyżki cen. Za ikrę łososia Rosjanom przyjdzie zapłacić przeszło siedem razy więcej niż jeszcze kilka miesięcy temu.
Jak informuje państwowa agencja statystyczna Rosstat, cena rynkowa jednego kilograma czerwonego kawioru przekroczyła 5 tysięcy rubli, czyli około 300 złotych. To najwyższa notowana cena kawioru od roku 2000. Powód? Na pierwszym miejscu jest oczywiście inflacja.
Polecamy
Kawior na Boże Narodzenie
Co ciekawe, według Federalnej Agencji Rybołóstwa, odnotowuje się, że połowy łososia, które zwykle odbywają się na Kamczatce, wzrosły od początku stycznia aż o 30 proc. A zatem – dlaczego ceny kawioru wzrosły aż tak gwałtownie?
Zdaniem dziennika biznesowego RBC jedną z głównych przyczyn jest szalejąca inflacja, która w Rosji wynosi aktualnie 8,1 proc., oraz przedświąteczna. To właśnie ona doprowadziła do decyzji firm produkujących czerwony kawior o podniesieniu cen.
Popularne
- 1 „Gorączka złota” na Grenlandii. Dlaczego Bill Gates i Jeff Bezos finansują podbój wyspy?
- 2 Pełnia Księżyca w sierpniu 2022: Ostatni SUPER KSIĘŻYC tego roku przyniesie wielkie zmiany
- 3 Czy warto dodawać wodę do whisky? Będziesz zaskoczony odpowiedzią ekspertów
- 4 Deszczówka nie jest zdatna do picia - alarmują eksperci. "Wieczne chemikalia" przekraczają dopuszczalne normy
- 5 WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Miejsca z duszą: Hotel Altus Palace w dawnym pałacu Leipzigerów w centrum Wrocławia

RUMUNIA: Archeolodzy przypadkowo odkryli prehistoryczny grób. "Ten skarb to ewenement w Europie Środkowo-Wschodniej"

WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim

Ile lat może żyć człowiek? Nowe badania mówią o "punkcie stycznym starości"
