Imbir - naturalny lek na odporność
Drogocenne właściwości imbiru są znane już od stuleci. Od dawna dodawany jest do różnego rodzaju herbat i domowej roboty eliksirów na odporność. W ostatnim czasie najbardziej popularne stały się imbirowe szoty, dzięki którym nasza odporność może wskoczyć na zupełnie nowy poziom.
Dlaczego warto pić imbir? Ponieważ ma wiele właściwości prozdrowotnych – bez względu na to, czy zdecydujemy się na wariant świeży, czy suszony. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, odtruwa organizm, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, buduje odporność i pomaga w leczeniu stanów zapalnych zatok... Wymieniać można byłoby jeszcze długo. Pytanie pozostaje jedno – jak przygotować smaczne i wartościowe szoty imbirowe? Oto trzy sprawdzone przepisy.
Szot imbirowy na odporność z cytryną, miodem i kurkumą – przepis
SKŁADNIKI:
100 ml wody
30 ml soku z cytryny
pieprz
odrobina miodu
10 g imbiru suszonego
10 g kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na samym początku podgrzej wodę, a następnie lekko ją przestudź. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie świeżego korzenia imbiru i kurkumy, umyj je, obierz i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Do wody dodaj wszystkie składniki i dokładnie zblenduj. Tak przygotowaną mieszankę pij raz dziennie, najlepiej rano.
Możesz także przygotować większą ilość napoju. Pamiętaj jednak, aby trzymać go maksymalnie przez 3 dni, zawsze w lodówce.
Polecamy
Polecamy
Szot imbirowy z jabłkiem i limonką – przepis
SKŁADNIKI:
1 jabłko
2 limonki
korzeń imbiru
pieprz
woda
PRZYGOTOWANIE:
Limonkę i jabłko obierz ze skórki, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć do blendera wraz z obranym imbirem i miksuj aż do połączenia się składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Do mieszanki dodaj szczyptę pieprzu i zamieszaj. Napój możemy przechowywać w lodówce przez trzy dni.
Szot imbirowy z pomarańczą – przepis
SKŁADNIKI:
400 ml soku z pomarańczy
80 ml soku z cytryny
1 łyżeczka kurkumy
pieprz
1 łyżeczka miodu
korzeń imbiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do przygotowania mieszanki na ten szot imbirowy będziesz potrzebować soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz cytryny. Przekrój owoce na pół, a następnie wyciśnij z nich soki za pomocą wyciskarki ręcznej lub elektrycznej. Przelej do blendera. Dodaj obrany korzeń imbiru, miód oraz szczyptę pieprzu i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Mieszankę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.