Książka kucharska „Emily w Paryżu”

Przepiękna sceneria Paryża z wieżą Eiffla w tle, boskie stylizacje od francuskich domów mody, porywające eventy i przepyszne jedzenie – to już raj? Nie, to serial "Emily w Paryżu", który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. 

Reklama

Aby podsycić odczekiwania na trzeci sezon, producenci „Emily w Paryżu” zaskoczyli fanów serialu bardzo praktycznym gadżetem. Już 16 sierpnia do sprzedaży trafi oficjalna książka kucharska  inspirowana serialem!

Oparta na tym, co Francja ma najlepszego do zaoferowania - ta książka kucharska jest wypełniona kultowymi potrawami z Paryża, Prowansji i nie tylko, podkreślając kulinarne doświadczenia, przygody i nieszczęścia Emily - mówi Darren Star w oświadczeniu. 

Znajdziemy w niej ponad 75 przepisów – od pizzy na grubym cieście w stylu Chicago, aż po klasyczne francuskie dania, które Gabriel mógłby serwować w swojej restauracji.

Największym hitem z pewnością się jednak puszysty omlet à la Gabriel, który stał się bohaterem jednego z odcinków "Emily w Paryżu". Jak go przygotować?

 

Francuski omlet a'la Gabriel - przepis 

"O mój Boże! Czuję się, jakbym nigdy wcześniej nie jadła omleta. To jest niesamowite!" – tak Emily Cooper skomentowała omlet, który przygotował dla niej Gabriel dosłownie kilkoma ruchami nadgarstka.

Zanim jednak zdecydujemy się na wykorzystanie jego  autorskiego przepisu, upewnijmy się, że używamy nieumytej patelni, tak jak zrobił to serialowy szef kuchni: „To jest sekret naszych omletów. Nigdy jej nie czyścimy. Pozwalamy rzeczom dojrzeć”.

SKŁADNIKI: (na dwie porcje)

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka stołowa mielonego świeżego szczypiorku, estragonu, pietruszki i trybuli w równych częściach lub dowolna mieszanka świeżych ziół
  • sól morska
  • 2 łyżki masła

 

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj jajka z połową mieszanki ziół i szczyptą soli. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu.

Na patelni  roztop 1 łyżkę masła, a następnie rozprowadź je równomiernie i wlej połowę mieszanki jajek. Pozwól, aby jajka lekko się podgrzały.

Za pomocą gumowej łopatki energicznie wymieszaj je aż do uzyskania kremowej, ale bardzo delikatnej jajecznicy. Upewnij się, że jajka nie przywierają do dna patelni.

Zdejmij patelnię z ognia, odchyl ją od siebie, a następnie delikatnie przewróć połowę powstałego omletu tak, jakbyś składał go na pół. Omlet nie powinien być przyrumieniony.

Przełóż omlet na talerz i podawaj z posypką stworzoną z pozostałej mieszanki ziół.

Powtórz wszystkie czynności, by zrobić drugi omlet z pozostałej części jajek.