Z okazji Międzynarodowego Dnia Poire Belle Helene, który obchodzony jest dokładnie 15 marca, przedstawiamy historię i przepis na wyjątkowy deser prosto z Paryża!
Poire Belle Helene – historia francuskiego deseru
Gruszki Pięknej Heleny po raz pierwszy zaserwowano w 1864 roku z okazji paryskiej premiery operetki Jacques'a Offenbacha zatytułowanej „La Belle Helene", czyli w tłumaczeniu na język polski, piękna Helena. Operetkę poświęcono mitycznej Helenie, która była córką Ledy i Zeusa. To Helena była nagrodą Afrodyty dla trojańskiego księcia Parysa, a także przyczyną upadku Troi.

Auguste Escoffier - zaledwie 18-letni wówczas szef kuchni, urzeczony magią opery Offenbacha i głosem głównej sopranistki - Hortense Schneider, stworzył deser, który przeszedł do historii jako Poire Belle Hélène.
Warto dodać, że paryscy restauratorzy w obliczu zbliżającej się premiery ,,La Belle Helene’’ wymyślali różnorakie przysmaki, które kryły się pod nazwą ,,Belle Helene’’. Jednak paryżanom najbardziej do gustu przypadł właśnie ten prosty, ale jakże wyjątkowy deser.
Niczym dobrze skomponowana melodia, Gruszki Pięknej Heleny nie były skomplikowanym deserem, a cała tajemnica kryła się w dobrej jakości składnikach i proporcjach. Takie właśnie produkty znajdziesz m.in. na wirtualnym targu LokalnyRolnik.pl.
Jak przygotować Gruszki Pięknej Heleny? Oto przepis!

Gruszki w czekoladzie Pięknej Heleny – przepis na pyszny deser
Do przygotowania klasycznego deseru Poire Belle Hélène będziesz potrzebować:
- Dojrzałych, soczyste gruszki – powinny być lekko twarde, miękkie gruszki mogą rozlecieć się podczas gotowania
- Tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50ml brandy
- 1 łyżka masła
- 1/2 laski wanilii
- Lody waniliowe
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier, wanilię i sok z cytryny. Całość należy gotować pod przykryciem około 5 minut. Gruszki obierz ze skórki, ale zostaw ogonki. Od spodu wydrąż nasiona. Tak przygotowane owoce ustaw pionowo w garnku z wcześniej przygotowanym przez nas syropem i gotuj 10-15 minut.
Wyjmij, odsącz i zostaw do wystygnięcia. W tym czasie można zabrać się za przygotowanie polewy czekoladowej.
Do garnka wlej 3 łyżki wody i 50 ml brandy. Dodaj masło oraz połamaną czekoladę. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Polewa będzie gotowa kiedy wszystkie składniki się połączą i utworzą gładką konsystencję. Gruszki polane czekoladą serwujemy wraz gałką lodów waniliowych.
Deser możesz też dowolnie ozdobić. Świetnie sprawdzą się: bita śmietana, prażone migdały, pistacje, czy świeże listki mięty.
Smacznego!
Polecamy