Gdzie zjeść, by doświadczyć prawdziwego spektaklu smaków? W jakich restauracjach w Polsce jadają najbardziej wymagający klienci i gdzie zabrać ukochaną, rodzinę, czy ważnych znajomych na kolację? Oto 10 polskich restauracji, które warto odwiedzić. Listę przygotowaliśmy przy współpracy z serwisem HorecaTrends.pl!

Reklama

WROCŁAW - DOBRA RESTAURACJA

Acquario, Wrocław

Acquario Wrocław / materiały prasowe Acquario Wrocław / materiały prasowe

Restauracja Acquario znajduje się na szóstym piętrze wrocławskiego Hotelu Monopol. Rozkoszując się tym, co zafundują nam szefowie kuchni na talerzu, możemy przez przeszklone ściany podziwiać piękną panoramę historycznego Wrocławia. Restaurację wyróżnia nowoczesna, otwarta kuchnia oraz krótka karta menu. Szefem kuchni jest Mariusz Kozak, który przez 8 lat zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach w Londynie, pracując m.in w restauracji Gordona Ramseya. Karta menu Acquario bazuje na sezonowości i produktach, które o danej porze roku są najświeższe i najlepsze do wykorzystania w kuchni. Aktualnie w menu możemy znaleźć m.in. Gnudi z gruszką, sałatą rzymską i gorgonzolą, glazurowaną pierś z kaczki z jarmużem, pietruszką i żurawiną w Porto lub Turbota z kapustą, sosem z palonego masła i czarną truflą.

KRAKÓW - DOBRA RESTAURACJA

Bottiglieria 1881, Kraków

Krakowska Bottiglieria 1881 to jedyna obecnie restauracja w Polsce z Gwiazdką Michelin. O wysoki poziom dań dba szef kuchni Przemysław Klima ze swoim zespołem. Restauracja poza menu degustacyjnym oferuje szeroki wybór win, których w karcie jest ponad 400. Menu restauracji tworzą dania oparte na sezonowych, regionalnych produktach. Planując wizytę w Bottiglierii, warto wcześniej zadbać o rezerwację. W środku są tylko 24 miejsca siedzące, a chętnych do odwiedzenia gwiazdowej restauracji nie brakuje. 

WARSZAWA - DOBRA RESTAURACJA

Butchery and Wine, Warszawa

Na mięsie znajdą się jak mało kto, dlatego główne pozycje w menu Butchery and Wine stanowią steki. Mięso pochodzi od najlepszych polskich i zagranicznych producentów m.in. z Australii, Stanów Zjednoczonych, Irlandii, Urugwaju i Wielkiej Brytanii. Restauracja do grillowania steków używa specjalnego grilla/pieca opalanego węglem drzewnym oraz drzewem. Temperatura dochodząca do 500 st. C gwarantuje idealną karmelizację mięsa, a grillowanie na węglu drzewnym nadaje mięsu niepowtarzalny, pełny smak. W menu Butchery and Wine mamy do dyspozycji pełen przekrój steków, m.in. Rib Eye, New York, T¬-bone, Porterhouse, Flat Iron, Rump, Bavette, Chateaubriand oraz polędwice.

 

 

KRAKÓW - DOBRA RESTAURACJA

Copernicus, Kraków

Copernicus to kolejna w naszym zestawianiu restauracja mieszcząca się w hotelu. Wyróżnia się już samym położeniem, w renesansowej kamienicy przy ulicy Kanonicznej, u stóp Zamku Królewskiego na Wawelu. W związku z tym konotacje historyczne posłużyły za inspirację do menu restauracji. Copernicus oferuje dworską kuchnię polską w nowoczesnej interpretacji szefa kuchni Marcina Filipkiewicza. W menu znajdziemy m.in. przepiórki, dziczyznę i raki.  Smakami kuchni polskiej w tejże restauracji raczyli się w przeszłości m.in. były prezydent Stanów Zjednoczonych George W. Bush oraz książę Karol.

WARSZAWA - DOBRA RESTAURACJA

Concept 13, Warszawa

Restauracja Concept 13 znajduje się na piątym piętrze stołecznego domu mody VITKAC, skąd przez przeszklone ściany rozciąga się widok na panoramę stolicy. Za menu restauracji odpowiada szef kuchni Rabie Abed Alsalam, który zanim trafił do Warszawy, pracował w m.in. w Bejrucie, na Cyprze i w Londynie. W kuchni Concept 13 Alsalam postawił w głównej mierze na dania kuchni międzynarodowej, tappanyaki oraz steki z grilla, które są przygotowywane bezpośrednio w otwartej części kuchni.

KATOWICE - GDZIE DOBRZE ZJEŚĆ? 

Młodnik, Katowice 

Restauracja Młodnik - Katowice / materiały prasowe Restauracja Młodnik - Katowice / materiały prasowe

Młodnik w Katowicach to zupełnie nowe miejsce na restauracyjnej mapie kraju. Szefem Kuchni nowej restauracji jest Dominik Duraj, który od początku swojej kulinarnej kariery jest związany ze Śląskiem. To jeden z najzdolniejszych śląskich kucharzy, laureat konkursu Gault&Millau, który wcześniej gotował w Wodnej Wieży w Pszczynie i w restauracji Villa Gardena w Parku Śląskim.

Tutaj w otoczeniu relaksującej zieleni możesz skosztować dań kuchni polskiej. Oferta menu bazuje wyłącznie na produktach najwyższej jakości, a restauracja zadbała o najmniejszy detal zarówno smakowych, jak i estetycznych doznań.

Lokal ma własną wędzarnię. Sami też sezonują mięso czy wypiekają pieczywo.

 

POZNAŃ - DOBRA RESTAURACJA

Cucina, Poznań

Restauracja Cucina znajduje się na terenie luksusowego kompleksu City Park w Poznaniu, gdzie dawniej znajdowały się bunkry ułanów. Szefem kuchni jest Artur Szwacki, który w swojej kuchni stawia na połączenie kuchni polskiej z europejską. W związku z tym w menu możemy spotkać przepiórkę i polędwicę z jelenia, jak również risotto czy linguine alle vongole. Restauracja poza propozycjami ze stałej karty oferuje również menu degustacyjne składające się z pięciu lub siedmiu dań. Wybór należy do gości restauracji.

WARSZAWA - DOBRA RESTAURACJA

Europejski Grill, Warszawa

Restauracja Europejski Grill powstała wraz z otwarciem hotelu Raffles Europejski w Warszawie, który przywrócił blask dawnego Hotelu Europejskiego, będącego przez dziesięciolecia jednym z najbardziej rozpoznawalnych hoteli w Europie i symbolem Warszawy. Za menu w restauracji odpowiada Beñat Alonso, który przyniósł bogate doświadczenie ze swojego rodzinnego domu z Kraju Basków do kraju nad Wisłą. Alonso tworzy polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu, korzystając z lokalnych produktów. W menu znajdziemy m.in. pieczonego Turbota, grillowaną Doradę, Homara oraz dziką kaczkę.

GDAŃSK - DOBRA RESTAURACJA

Mercato, Gdańsk

Mercato Gdańsk / materiały prasowe Mercato Gdańsk / materiały prasowe

Restauracja Marcato mieści się w gdańskim hotelu Hilton przy Targu Rybnym nad samą Wisłą. Mercato jest jedną z najczęściej nagradzanych i docenianych restauracji w Gdańsku, z dużym wyborem win i alkoholi. Karta menu jest krótka i opiera się na sezonowości. W związku z tym zmienia się zgodnie z porami roku, bazując na produktach, które akurat są najświeższe. Będąc w gdańskim Hiltonie po kolacji w Marcato, warto udać się na drinka do jednego z dwóch hotelowych barów. Tarrace bar mieści się na piątym piętrze w hotelu i urzeka pięknym widokiem na Motławę i Stare Miasto.

WARSZAWA - DOBRA RESTAURACJA

Nobu, Warszawa

Warszawska restauracja Nobu to 46. lokal gastronomiczny tej luksusowej marki na świecie. Nazwa hotelu pochodzi od imienia Nobu, japońskiego szefa kuchni, którego potrawami w latach 80. zachwycił się Robert De Niro. Aktor postanowił zainwestować w restaurację Matsuhisy, a później wspólnie ze wspomnianym kucharzem oraz producentem filmowym Meirem Teperem stworzyli wspólnie sieć hoteli Nobu. W każdym działa restauracja, za której menu odpowiada japoński szef kuchni. W Nobu Warsaw można spróbować wszystkich smaków charakterystycznych dla Nobu, m.in. legendarnego czarnego dorsza z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekanych olejem sezamowym, tatara z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego Osetra, chrupiącej wieprzowiny ze słodko-ostrym sosem miso, grillowanej japońskiej wołowiny Wagyu w pięciu kulinarnych odsłonach oraz doskonałego wyboru sushi i rolls z najwyższej jakości owoców morza.

Naturalnie poza wymienionymi wyżej restauracjami w Polsce znajdziemy dużo innych, pięknych miejsc pełnych niepowtarzalnych smaków, przygotowanych przez wyjątkowych szefów kuchni. Polecamy odwiedzić te przedstawione przez nas oraz odkrywać, i poznawać inne smaki, bo to jest najpiękniejsze w jedzeniu.