Francuski drink Mazagran – orzeźwiający napój z kawy
Lato stwarza nam prawdziwe pole do popisu – zwłaszcza w kwestii koktajli, które sprawią, że ciepłe wieczory stają się wyjątkowe dla naszych kubków smakowych. A co, gdybyśmy zaproponowali przepis na kawę mrożoną w nieco innej odsłonie? Oto historia francuskiego Mazagranu!
Oryginalna wersja Mazagranu sięga już XIX wieku. Pochodzi z maleńkiego algierskiego miasteczka Mazagran, w którym stacjonował niewielki kontyngent francuskich żołnierzy.
Z racji tego, że nie posiadali oni większych zapasów żywnościowych, ratowali się, popijając napój stworzony na bazie słodkiej kawy z dodatkiem wody i cytryny. I tak nieoczywista mieszanka smaków zapisała się w historii jako bezalkoholowy koktajl nazwany na cześć miasta – Mazagran.
Jak możemy się domyślać, receptura Mazagranu opiera się przede wszystkim na prostocie, choć to nie ona jest największą tajemnicą tego drinka. Chodzi raczej o pewne składniki, które dziś moglibyśmy z pewnością nazwać nieoczywistymi.
Polecamy
Mrożona kawa z lemoniadą - przepis na Mazagran
Mazagran jest prawdopodobnie jednym z najdziwniejszych napojów kawowych, jakiego kiedykolwiek przyszło wam spróbować. Składa się z espresso, lodu, odrobiny wody i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Można więc pokusić się o nazwanie go kawą z lemoniadą – i tak naprawdę to właśnie dzięki temu połączeniu uważany jest za jeden z najbardziej orzeźwiających koktajli.
SKŁADNIKI:
- espresso
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- lód
- plaster z cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotuj małe espresso – pozwól, aby trochę ostygło. Następnie napełnij szklankę lodem, wlej do niej ostudzoną już kawę, dodaj świeży sok z cytryny oraz cukier i zamieszaj. Na koniec udekoruj całość plastrem cytryny.
I voila! Prosto, ale smacznie, czyli tak, jak lubimy najbardziej! Próbowaliście kiedyś tego napoju?