W badaniu przeprowadzonym przez Maxima Kitchen Equipment przeanalizowano ceny dań w restauracjach w największych i najważniejszych miastach w Europie, aby wyłonić te lokalizacje, w których przeciętny koszt posiłku dla dwóch osób będzie najwyższy i najniższy.
W analizie wzięto pod uwagę pięć czynników: przeciętny koszt posiłku dla dwojga w niedrogiej knajpie, przeciętny koszt posiłku dla dwojga w restauracji klasy średniej, przeciętny koszt lunchu, kolacji w pubie oraz trzydaniowego posiłku we włoskiej restauracji. Na tej podstawie wyłoniono europejskie miasta, w których średnia cena posiłku dla dwóch osób jest najwyższa i najniższa.
Jedzenie na mieście w Europie: top 10 najdroższych destynacji

Według badania zdecydowanie najdroższymi miastami pod kątem średnich cen posiłków w restauracjach są miasta skandynawskie. Oslo i Kopenhaga całkiem wyraźnie odstają od reszty konkurencji ze średnimi na poziomie powyżej 100 euro za trzydaniowy posiłek we włoskich restauracjach oraz ponad 60 euro za średni koszt jedzenia na mieście dla dwóch osób.
Na trzecim miejscu znalazło się inne norweskie miasto Bergen, a następnie Helsinki, Londyn, Mediolan, Sztokholm, Paryż, Edynburg i Bruksela. W każdym z tych miast koszt jedzenia na mieście dla dwóch osób to wydatek rzędu 50 euro lub więcej.
Jedzenie na mieście w Europie: top 10 najtańszych destynacji

Na przeciwległym biegunie znajdują się natomiast Istambuł, Petersburg, Budapeszt, Kijów i Praga. Największe miasto Turcji to nie tylko zdecydowanie najniższy koszt przeciętnego posiłku w taniej restauracji (€7,70), ale także średni najniższy koszt posiłku w ogóle – poniżej 17,5 euro. W każdym z wymienionych miast wystarczy z kolei średnio niecałe 25 euro, by dwie osoby mogły najeść się w knajpie do syta.
Dalsze miejsca zajmują natomiast Lizbona, Moskwa, Neapol, Dubrownik i Ateny – tutaj średnia cena posiłku dla dwóch osób waha się od 30 do 36 euro, czyli wciąż odczuwalnie mniej niż w przypadku najdroższych miast zestawienia.
– Wczasowicze chętniej niż kiedykolwiek zaczynają rezerwować wycieczki do Europy. Wyżywienie i lokalna kuchnia są niezaprzeczalnie ważnymi czynnikami przy wyborze miejsca docelowego, więc te badania dostarczają dobrych wskazówek, które miasto jest najbardziej opłacalne dla fanów dobrego jedzenia – podsumowała wyniki rzeczniczka Maxima Kitchen Equipment.