Ostrygi podawane na surowo na lodzie, spryskane sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, podawane z kieliszkiem szampana lub białego wina -  oto przepis na idealne danie na sylwestra lub karnawał. Jak jeść ostrygi, by wydobyć z nich pełnię smaku? Czym tak naprawdę są ostrygi i czy naprawdę działają na nasze libido? 

Reklama

Ostrygi - czym są?

Ostrygi to mięczaki żyjące w słonych wodach. Charakteryzują się nieregularną formą muszli, której jedna strona na stałe przyrasta do podłoża. Jest to zatem gatunek, który spędza całe życie w jednym miejscu - przyrośnięty do kamienia lub skały.  Co ciekawe, te mięczaki mogą żyć nawet 20 lat, a w trakcie swojego życia składają około 100 milionów jaj. Złożone przez ostrygi jaja na początku dryfują w wodach, a następnie przyrastają do podłoża.

Ostrygi kojarzą się nie tylko z kuchnią, ale również biżuterią, a to z powodu pereł, w których produkcji uczestniczą. Perły, które można znaleźć w muszlach ostryg, powstają w wyniku mechanizmu obronnego. Kiedy do muszli dostaje się jakiekolwiek podrażniające zanieczyszczenie, mięczak broni się, wydzielając substancję wapienną, która otacza ciało obce. Po pewnym czasie ciało obce zamienia się w perłę.

Francja - królestwo ostryg 

Ostrygi najpopularniejsze są we Francji, gdzie znajduje się aż siedem regionów, w których hodowane są te owoce morza. Co ważne, ostrygi różnią się smakiem ze względu na region pochodzenia oraz sposób hodowli: w basenie lub na otwartym morzu. Wspólnym mianownikiem jest jedynie konsystencja. Bez względu na to, Francuzi to miłośnicy ostryg, dlatego jest to jedno z obowiązkowych dań na francuskim bożonarodzeniowym stole. 

Ostrygi - przesądy 

Warto dodać, że to właśnie we Francji narodził się jeden z największych przesądów związanych z ostrygami. Od wieków ten luksusowy morski przysmak można było jeść tylko w miesiącach mających ‘’r’’ w nazwie - mówimy tu o francuskich nazwach miesięcy.Z tego wynika, że nie powinno się ich jeść w maju, czerwcu, lipcu i sierpniu (mai, juin, juillet, août).

Takie przekonanie wywodzi się jeszcze z czasów Ludwika XVI, kiedy transport ostryg trwał znacznie dłużej niż teraz, a wysokie temperatury letnich miesięcy nie sprzyjały w dostarczaniu świeżych ostryg. Spożywanie tego produktu wiązało się więc z ryzykiem zatrucia. Obecnie argumentem przemawiającym za tym, żeby nie jeść ostryg latem jest fakt, że ten gatunek najczęściej rozmnaża się właśnie o tej porze roku.

 



Ostrygi - jak jeść i czy tylko na surowo? 

We Francji najpopularniejszym sposobem spożywania ostryg jest au naturel,  to znaczy na surowo. Ostryga otwierana jest na chwilę przed podaniem. Otwartą ostrygę najczęściej skrapia się sokiem z cytryny lub octem z cebulką. Jeśli mięczak pod wpływem kwaśnego płynu się skurczy, oznacza to, że ostryga jest świeża.

Następny krok to odczepienie miąższu od muszelki i włożenie do ust. We Francji ten przysmak podaje się z chlebem, masłem oraz białym winem.

Warto również dodać, że w kręgach kulinarnych ostrygi kategoryzowane są ze względu na rozmiar - do 1 do 5.  Im mniejsza cyfra, tym większy rozmiar ostrygi. Wiele osób uważa, że najłatwiej spożywa się te w rozmiarze 3.

Mimo, że ostrygi na surowo smakują wybornie, jest wiele sposobów na ich przyrządzanie. Można podawać je w formie grillowanej, gotowanej, smażonej, pieczonej, marynowanej a nawet można ugotować z nich zupę.

Ostrygi – od Imperium Rzymskiego, przez dom publiczny aż do luksusowych restauracji

Co ciekawe, ostrygi są znane ludzkości od tysięcy lat. Poławianie ostryg było popularne szczególnie w czasach starożytnych Rzymian, którzy rozpowszechnili jedzenie ich na surowo, a także stworzyli pierwsze hodowle ostryg. W średniowieczu ostrygi jedli zarówno najbogatsi, jak i najbiedniejsi, tworząc z nich przeróżne kombinacje kulinarne. Ostrygi – choć bardzo popularne i stosunkowo tanie – nie były uważane za danie luksusowe. Kojarzyły się raczej z biedniejszymi społeczeństwami, które właśnie ostrygami uzupełniany niedobory mięsa w swojej diecie.

W XIX wieku smażone ostrygi sprzedawano na targach jako street food, a w Nowym Jorku czy Londynie były popularnym daniem domów publicznych i pubów, doskonale smakując w połączeniu z piwem. 

Dopiero na początku XX wieku ostrygi znów stały się towarem luksusowym, a to z powodu nadmiernej eksploatacji mórz i oceanów. Dziś większość tych owoców morza sprzedawanych w sklepach i podawanych w najlepszych restauracjach pochodzi z ostrygowych hodowli.

 

Ostrygi – afrodyzjak

Od wieków ostrygi uważane były za afrodyzjak i nie chodzi tu tylko o przekąski w domach publicznych. Wielkim fanem ostryg był m.in. Giacomo Casanova, który podobno potrafi zjeść 50 ostryg dziennie, by pobudzić swoje „siły witalne”. Po takim posiłku udawał się do swoich kochanek.

Również Grecy i Rzymianie wierzyli w ponadziemską moc ostryg, a wśród ich miłośników krążyły legendy, że po ich zjedzeniu myśli stają się lubieżne, a ciało wypełnia moc bogów.

Czy ostrygi są afrodyzjakiem – powstało na ten temat wiele badań i wiele teorii, ale jedno jest pewne, ostrygi zawierają cynk, a jego niedobór może powodować u mężczyzn zaburzenia erekcji i być przyczyną impotencji. 

Dlaczego warto jeść ostrygi? 

Jedząc ostrygi, do naszego organizmu wprowadzamy witaminę A, B2, B3, E czy K. Ten produkt to również źródło potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Dzięki swojemu bogatemu składowi odżywczemu rekomenduje się je osobom cierpiącym na choroby serca, osteoporozę, a także osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym czy chorobami układu rozrodczego.

Spożywanie ostryg zaleca się również osobom starającym się o dziecko. Zawartość cynku w ostrygach podwyższa libido i zwiększa szansę na zapłodnienie. Ostrygi dzięki wysokiej zawartości witamin bardzo dobrze sprawdzą się w procesie budowania odporności.

Podsumowując, ostrygi są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, pod warunkiem, że przy ich jedzeniu zachowamy szczególną ostrożność, szczególnie jeśli spożywamy je na surowo. Jedzenie ostryg au naturel może wiązać się w niektórych przypadkach z ryzykiem zatrucia pokarmowego bakterią z rodzaju Vibro. Zdarza się też, że ostrygi są źródłem infekcji wirusowych, a także metali ciężkich – ołowiu, kadmu i rtęci.

Mimo wszystko, ostrygi to bardzo cenny składnik naszej diety, a wiele badań na tymi mięczakami potwierdza, że ostrygi mają ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.