Czy kawa z mlekiem jest zdrowa?
Kawa z mlekiem to coś więcej niż przyjemny sposób na rozpoczęcie dnia – przekonują naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. I choć rasowi kawosze z pewnością pogrożą palcem w stronę zabielania świeżo palonych ziaren, okazuje się, że ich preferencje smakowe są mało istotne w stosunku do korzyści zdrowotnych, które możemy wyciągnąć z tego zabiegu.
Za jedno z najbardziej wartościowych składników kawy uważa się przeciwutleniacze – zwane polifenolami – które nie tylko wykazują działanie przeciwzapalne, ale także mogą wpływać na zmniejszenie stresu oksydacyjnego w organizmie.
Badacze postanowili sprawdzić, w jaki sposób wchodzą one w interakcję z aminokwasami, czyli budulcami białek występującymi w krowim mleku.
Eksperyment oparto na modelu sztucznego zapalenia w komórkach odpornościowych, którym podawano polifenole w różnej dawce oraz kombinacje polifenoli z aminokwasami. Wyniki porównywano także z wynikami komórek, które nie otrzymały żadnej z powyższych substancji. Wnioski?
Kawa z mlekiem pomaga na stany zapalne
Po długich analizach badacze zgodnie stwierdzili, że kombinacja polifenoli z aminokwasami jest dwukrotnie skuteczniejsza, niż gdybyśmy wykorzystali w leczeniu zapalenia samych polifenoli.
Co więcej, okazuje się, że reakcja pomiędzy tymi dwoma składnikami w kawie z mlekiem zachodzi niesamowicie szybko. Według naukowców tempo jest tak zawrotne, jak jeszcze w żadnej innej badanej przez nich żywności.
- Nasze badania wykazują, że w przypadku kawy z mlekiem reakcja pomiędzy polifenolami a aminokwasami zachodzi wyjątkowo szybko. Co więcej, działanie tej kombinacji na stan zapalny w komórkach odpornościowych jest wzmocnione. W związku z tym możemy założyć, że przełoży się to także na in vivo, czyli w przypadku żywych, ludzkich organizmów – powiedziała w oświadczeni prasowym prof. Marianne Nissen Lund, główna autorka badania.
Autorzy badania przekonują, że ich następnym krokiem będzie przeprowadzenie tego samego badania na organizmach zwierzęcych.
Wydaje się to niesamowicie ważne, ponieważ wyniki mogą zostać wykorzystane jako główny punkt odniesienia w zastosowaniach żywności funkcjonalnej lub produktach leczniczych.