W ostatnim czasie kwesta weganizmu i wegetarianizmu stała się jedną z największych rozterek ludzkości. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy rezygnacja z mięsa rzeczywiście może przyczynić się do poprawienia stanu środowiska. Okazuje się jednak, że powinniśmy przy tym zwrócić uwagę także na bardziej egoistyczny aspekt – nasze zdrowie, a także karierę. 

Reklama

Jak jedzenie wpływa na naszą koncentrację?

Badanie przeprowadzone przez City Pantry wykazało, że składniki diety wegańskiej stymulują pracę mózgu, poprawiają koncentrację i wpływają na lepsze samopoczucie. Sprawa ta wydaje się dziś niezwykle istotna, ponieważ statystycznie ponad jedna trzecia pracowników na całym świecie czuje się pozbawiona motywacji, co ostatecznie odbija się na ich karierze.

Naukowcy wykazali, że do głównych dietetycznych winowajców takiego stanu rzeczy zalicza się mięso, sery, płatki zbożowe w pudełkach, chipsy i słodkie przysmaki o wysokim indeksie glikemicznym, w tym słodycze i słodkie napoje.

 

Ale jak połączyć koncentrację z tym, co mamy na talerzu?

- Kiedy w organizmie występuje ciężki stan zapalny, nasz mózg ma do dyspozycji mniejsze zasoby. Właśnie dlatego tak ważne jest to, aby podstawą naszej diety były produkty przeciwzapalne – tłumaczy w oficjalnym raporcie badań dr Uma Naidoo, psychiatra i specjalista od żywienia w Harvard Medical School.

Ludzki mózg wytwarza energię z jedzenia, które spożywamy w ciągu dnia. Część tego związku zależy jednak od tego, jak „zapalny” może być posiłek czy produkt.

Żywność przygotowywana na bazie roślin zwykle kojarzona jest ze stosunkowo niskim zagrożeniem wywoływania stanów zapalnych w naszym organizmie, a to oznacza, że nasz mózg może zużywać mniej energii na walkę z zapaleniem. 

 

Dieta roślinna i bogactwo polifenolów

Dr Uma Naidoo tłumaczy powiązania pomiędzy spożywanymi pokarmami a zdolnościami umysłowymi bogactwem polifenolów. Są one kluczowymi narzędziami do utrzymania aktywności ciała i umysłu poprzez stabilizację insuliny, regulację mikrobiomu jelitowgo itp.

A zatem o jakie produkty powinniśmy wzbogacić swoją dietę?

Dieta polepszająca pracę mózgu. Najlepsze rekomendacje naukowców to:

  • papryka,
  • marchew,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • gorzka czekolada,
  • oregano, brokuły,
  • kasztany,
  • jeżyny,
  • ocet jabłkowy,
  • cebula,
  • czosnek.


Nie możemy zapominać również o naturalnych tłuszczach, takich jak orzechy, oliwa z oliwek i awokado.

- Tłuszcz jest kluczowym składnikiem zdrowia psychicznego. Nasz mózg składa się w 60 procentach z tłuszczu i wymaga stałego dostarczania kwasów tłuszczowych omega-3 – dodaje dr Uma Naido.

A zatem – czy powinniśmy przejść na dietę wegańską? Kwestia jest indywidualna. Warto mieć jednak na uwadze także to, że jest ona prawdopodobnie najlepszym sposobem na zmniejszenie gazów cieplarnianych, eutrofizacji gruntów, a także globalnego zakwaszenia gruntów i wody.

Według Uniwersytetu Oksfordzkiego, gdyby globalna populacja przeszła na dietę wegańską, do 2050 roku emisje wynikające z produkcji żywności spadłyby o 70 proc.