Czy różowa sól jest zdrowa? Nowe badania nie pozostawiają złudzeń

Czy sól himalajska jest lepsza od tej tradycyjnej? Zdaniem wielu specjalistów ulegliśmy reklamie, a informacje na temat wyższości różowej soli nad zwykłą to zwykły fake. Okazuje się nawet, że sama „himalajskość” soli jest pojęciem względnym, bo tak naprawdę nie ma nic wspólnego z Himalajami. Jaką więc powinniśmy stosować w kuchni?
W naszej podróży po zdrowe odżywianie często gubimy się w masowych ilościach plotek. Szczególnie zauważalne staje się to, gdy z niezdecydowaniem stoimy przed sklepową półką z solą, zastanawiając się, czy wybór soli himalajskiej będzie rozsądniejszy. I zwykle – oczywiście z rozsądku – decydujemy się właśnie na nią, mimo że cena wcale nie jest czynnikiem, który nas przekonuje. Ale czy rzeczywiście jest lepsza od zwykłej soli kuchennej? Zdaniem ekspertów – nie.
Sól himalajska a sól kuchenna
Sól himalajska wytwarzana jest głównie w kopalni Kherwa w Pakistanie, oddalonej o 1400 km od szczytu Everestu. Zwykle posiada delikatnie różowe zabarwienie i nieco większe kryształki. Te dwie sprawy są ze sobą ściśle związane, ponieważ to właśnie wielkość uwydatnia kolor – i smak.
Okazuje się jednak, że skład chemiczny soli kuchennej i soli himalajskiej różni się w tak nieznacznym stopniu, że trudno jest mówić o jakichkolwiek właściwościach prozdrowotnych. Zbyt duża ilość soli w diecie to zbyt duża ilość soli w diecie – musimy ją po prostu ograniczyć do minimum. Według WHO limit dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na spożycie soli wynosi 5 g, czyli jednej łyżeczki dziennie.
Mimo to, ze względu na fakt, że sól himalajska nie jest oczyszczana, zawiera nawet do 84 mikroelementów, które teoretycznie mają właściwości prozdrowotne. Eksperci nie uważają tego jednak za rzecz godną pochwały, ponieważ ich ilości są tak niewielkie, że metody pomiarowe nie są w stanie określić ich zawartości – a co za tym idzie, nie mają większego wpływu na nasze zdrowie.
Polecamy
Polecamy
Czy sól himalajska jest zdrowa?
Największą różnica pomiędzy solą kuchenną a himalajską kryje się w owej zawartości jodu. Tradycyjna opcja jest wzbogacona o jod, natomiast himalajska nie. I być może nie byłoby to tak ważne, gdyby nie to, że dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek wynosi ok. 200 mikro gramów, a jego niedobór negatywnie wpływa na stan ludzkiego organizmu. Oczywiście sól jodowana nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety, ale całkowita z niej rezygnacja może mieć w tym swój minimalny udział.
Odpowiadając więc na pytanie, czy różowa sól jest zdrowsza dla ludzkiego organizmu, musimy zaprzeczyć. Sól to sól, i niezależnie którą opcję wybierzemy, w dużych ilościach szkodzi zdrowiu.
Popularne
- 1 WELL TALK: Słynny polski sommelier Piotr Kamecki o tym, jak Polacy piją wino: "Wielu kupuje butelkę, bo podoba im się etykietka"
- 2 Wybrano NAJLEPSZĄ WHISKY 2022. Ile kosztuje szkocki single malt z Benromach?
- 3 Wojna w Ukrainie dobija rosyjski rynek samochodowy. Tylko w maju produkcja aut w kraju spadła o 97 proc.
- 4 INTERNAL SHOWER to hit na Instagramie. Jak zrobić i stosować prysznic na jelita?
- 5 Nowy superjacht od Zaha Hadid Architects jest przepiękny i zasilany energią słoneczną!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Tanie wina w butelkach po luksusowym Bordeaux. Francuska policja złapała siatkę oszustów

Z DRUGIEJ RĘKI: Jak Jack Ostrowski - seryjny biznesmen ze Szczecina - zatrząsł międzynarodowym rynkiem fashion?

Właśnie otwiera się BRAMA SYRIUSZA. By ją wykorzystać, musisz zaktywuj swoje TRZECIE OKO

LONDYN KEW GARDEN: Odkryto nowy gatunek gigantycznej lilii wodnej
