Czarne trufle działają jak marihuana? Naukowcy odkryli w nich uzależniające "cząsteczki szczęścia"

Czy czarne trufle mogą działać tak, jak THC w konopiach indyjskich? Zdaniem włoskich badaczy trufle wytwarzają anandamid, czyli „cząsteczki szczęścia”, które wpływają na smak, apetyt i pamięć – podobnie jak aktywne związki marihuany.
Czy trufle są jak marihuana?
Czarne trufle to aromatyczne grzyby, które uważane są za wykwintny składnik wielu dań. Jedni je kochają, inni nienawidzą, ale – jak potwierdzają szefowie kuchni, z pewnością ich smak jest uzależniający. Grupa badawcza Mauro Maccarrone - profesora biochemii i biologii molekularnej w Campus Bio-Medico University in Rome – postanowiła to sprawdzić.
W opinii ekspertów anandamid, czyli naturalna substancja wytwarzana przez czarne trufle, jest bardzo podobna do aktywnych związków marihuany, przez co może nawet poprawiać nastrój.
To nie przypadek, że zwierzęta poszukujące trufli, są silnie nastawione na cel. Przyciąga je zapach i perspektywa "nagrody".
- Kiedy psy lub inne zwierzęta, które pomagają w zdobywaniu trufli, wywąchują je, przewodnik musi odwracać ich uwagę – mówi Susy Masseti, szefowa kuchni i rolniczka ekologiczna.

Zdaniem Mauro Maccarrone dojrzałe czarne trufle wykorzystują zawarty w nich związek, aby przyciągnąć do siebie zwierzęta. Po ich zjedzeniu zarodniki mogą się lepiej rozprzestrzeniać w ich odchodach. Skąd takie wnioski? Badacz twierdzi, że pomimo możliwości produkcji anandamidu, trufle nie posiadają żadnych receptorów, które mogłoby się z nim wiązać, a to oznacza tylko jedno – nie produkują go dla siebie.
Psychoaktywne właściwości czarnych trufli
Anandamid, podobnie jak konopie, aktywuje receptory kannabinoidów. Mimo wszystko, działanie anandamidu w czarnych truflach nie jest tak odczuwalne, jak w przypadku THC, ponieważ dużo szybciej rozkłada się w organizmie.
- Jako ludzie mamy receptory kannabinoidowe, które znajdują się w mózgu, rdzeniu kręgowym i komórkach nerwowych. To całkiem możliwe, że niektórzy z nas są bardziej podatni na działanie anandamidu, więc odczuwają lekką błogość po zjedzeniu trufli. Zdarza się to jednak wyjątkowo rzadko – podsumowuje naukowiec Mauro Maccarrone.
Spodobał Ci się Well.pl? Obserwuj nas na Instagramie!
Polecamy
Popularne
- 1 Picie tego typu kawy zwiększa ryzyko zawału serca. Naukowcy publikują nowe badania
- 2 CHIŃSKA HERBATA VINTAGE może być lepszą inwestycją niż whisky czy wino. Rośnie zainteresowanie na rynku
- 3 Tesla usunięta z prestiżowego rankingu. Elon Musk był wściekły
- 4 Rosja poważnie myśli o legalizacji bitcoina: "Prędzej czy później takie rozwiązanie zostanie wprowadzone"
- 5 Huggy Wuggy to nie jest słodka maskotka. Psycholodzy ostrzegają rodziców przed popularnym potworkiem z YouTube'a
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Harry Styles o nagich scenach w filmie "My Policeman": "Czułem się bezbronny"

„Dom rosyjskich zbrodni wojennych”. Światowe Forum Ekonomiczne 2022 w Davos ruszyło bez udziału Rosji

Policja odzyskała zaginione dzieło Tycjana. Wartość obrazu to 7 mln dolarów

Rosyjski biznesmen odkupił od McDonald’s wszystkie lokale w kraju. Zatrudni też wszystkich pracowników sieci
