Co jeść, by mieć energię? 

Choć teoretycznie każdy pokarm zapewnia dostarczenie energii do naszego organizmu, sprawa wcale nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać. Wysoka kaloryczność nie jest równoważna z dietą, dzięki której każdego dnia obudzimy się pełni werwy. Dlaczego? Ponieważ niektóre produkty mogą doprowadzić do uczucia ciężkości, nudności czy ospałości. Na szczęście każdy medal ma dwie strony – a zatem – jaka żywność będzie najlepszym źródłem energii?

Reklama

Zbilansowana dieta, odpowiednia dawka snu, aktywność fizyczna – wszystko to znacznie wpłynie na poprawienie naszego samopoczucia i tym samym wyzwoli w nas nowe pokłady energii. Ważne jest również, by w naszej diecie pojawiły się konkretne produkty spożywcze. Jeśli Twoje żyjecie na wysokich obrotach, warto, by te 5 smaków dodać do swojej jadłospisu.

Rukola, brukselka i brokuł, czyli warzywa krzyżowe

Co jeść, by mieć energię? / Daria Shevtsova z Pexels Co jeść, by mieć energię? / Daria Shevtsova z Pexels

Pod nazwą warzyw krzyżowych kryją się rośliny kapustne, rzepakowe, oleiste i przyprawowe. Ich lista jest naprawdę długa, ale wśród najpopularniejszych wymienimy np. rukolę, brokuły, kapustę, kalafior, jarmuż czy rzodkiewkę. Każde z nich niesie za sobą mnóstwo właściwości prozdrowotnych, co też przekłada się na dostarczenie organizmowi dobrej energii.

- Te pokarmy wspierają produkcję postbiotyków, które działają jak turbo doładowanie w produkcji energii przez nasze mitochondria. Owa produkcja zależy jednak przede wszystkim od zdrowego i zróżnicowanego mikrobiomu. Im więcej uda nam się wprowadzić tego typu pokarmu do naszej diety, tym więcej długotrwałej energii – mówi dr Steven Grundy, autor książki „The Energy Paradox”.

Co więcej, zdaniem naukowców osoby regularnie spożywające warzywa krzyżowe są mniej narażone na choroby układu krążenia i jednoczenie odznaczają się zwiększoną siłą mięśni.



2. Jogurt grecki

Jogurt grecki - produkty, który dodają energii / Getty Images Jogurt grecki - produkty, który dodają energii / Getty Images

Od jakiegoś czasu jogurt grecki to podstawa diet odchudzających. Jego sprzedaż na szeroką skalę rozpoczęła się stosunkowo niedawno, ale w mgnieniu oka zyskał ogromną popularność.

Jogurt grecki jest źródłem wielu składników odżywczych, m.in. sodu, wapnia, probiotyków oraz witaminy B12. W związku z dużą zawartością białka, zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm oraz wzmacnia mięśnie.

Jak jogurt grecki wpływa na podwyższenie poziomu energii? Zawiera dużą ilość węglowodanów i witamin z grupy B, które pomagają przekształcać żywność w energię użytkową. Taka przekąska o dużej zawartości białka i energii może pomóc w energetycznym kryzysie w ciągu dnia.

3. Płatki owsiane

Owsianka - dodaje energii na cały dzień / Photo by Deryn Macey on Unsplash Owsianka - dodaje energii na cały dzień / Photo by Deryn Macey on Unsplash

Płatki owsiane są bogatym źródłem węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin, m.in. witaminy E, witaminy C oraz witamin z grupy B. Mają zastosowanie w walce z różnymi dolegliwościami, a także stają się najlepszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Są też nieocenionym źródłem dobrej energii, która uwalnia się stopniowo.

 

4. Buraki

Koktajl z buraka / Photo by Alex Lvrs on Unsplash Koktajl z buraka / Photo by Alex Lvrs on Unsplash

Buraki są przede wszystkim źródłem węglowodanów. Wpływają pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Ponad to, dieta wzbogacona o buraki pozwoli nam na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wzmocni zęby i kości, a także wspomoże pracę mózgu.

- Buraki mają wyjątkową przewagę nad wieloma produktami spożywczymi. Należą do kategorii żywności o najwyższej zawartości azotanów, które pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne, zapewniając większy przepływ krwi – dodaje dr Mario Spano, dietetyk sportowców.

Jeśli nie przepadacie za gotowanymi burakami, wcale nie musicie ich jeść w tej formie. Można zrobić z nich wiele rzeczy - na przykład burakowy koktajl lub buraczane kulki mocy - jak na głównym zdjęciu naszego tekstu. 

5. Soczewica

Soczewica - produkt, który dodaje energii / Alesia Kozik z Pexels Soczewica - produkt, który dodaje energii / Alesia Kozik z Pexels

Soczewica jest bogata w błonnik i węglowodany, dzięki którym dłużej czujemy sytość.  Stanowi także źródło dobrze przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego, a zdaniem wielu dietetyków może być również dobrą alternatywą dla białka odzwierzęcego, które znajduje się w mięsie. Co najważniejsze jednak, znajduje się w niej dużo skrobi, czyli węglowodanu złożonego, który odpowiada za dostarczenie naszemu organizmowi energii.