Na grudniowej aukcji Finest and Rarest Wines and Spirits (Najlepsze i najrzadsze wina i mocne trunki – red.) organizowanej przez dom aukcyjny Christie’s pojawiła się prawdziwa okazja dla miłośników bardzo leciwych alkoholi. Pod młotek trafił klasyczny, pochodzący z końca XIX wieku szampan Perrier-Jouët w towarzystwie innych luksusowych trunków marki – specjalnie wyselekcjonowanych przez jej mistrza piwnic Severine’a Frersona.

Reklama

Główna atrakcja aukcji, szampan Perrier-Jouët Brut Millésimé, pochodzi z roku 1874 i został stworzony przez samego Charlesa Perriera, syna założyciela legendarnej winiarni. Trunek jest produktem fermentacji powszechnie cenionych na świecie winogron odmiany Chardonnay, które pochodzą z Cramant – jednej z najlepszych i najcenniejszych winnic marki Perrier-Jouët.



Ponad stuletnia gwiazda bije rekord

Szampan pierwotnie przeznaczony był na brytyjski rynek, gdzie swojego czasu wywołał niemałe zamieszanie. Pod młotek po raz pierwszy trafił w roku 1888, również w Christie’s, kiedy to stał się najdroższym tego typu trunkiem sprzedanym na aukcji – tytułu tego nie stracił aż do roku 1967.

Na grudniowej aukcji sytuacja nie miała ulec zmianie. Organizatorzy spodziewali się, że butelka Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874 osiągnie kwotę około 20 tys. dolarów. Ostatecznie okazało się, że estymacje były niedoszacowane niemal trzykrotnie i butelka trunku została sprzedana za 57 tys. dolarów! A to sprawia, że Brut Millésimé stał się najdroższym szampanem kiedykolwiek sprzedanym na aukcji w Christie's.

Wizyta w willi rodziny Perrier

Butelka wiekowego szampana to jednak nie wszystko, co zyskał jej nowy nabywca. W ramach jak najpełniejszego doświadczenia kupiec będzie miał także okazję spędzić noc w szampańskiej willi Maison Belle Epoque w Epernay, która od stuleci należy do rodziny Perrier. I w której znajduje się m.in. największa prywatna kolekcja francuskiej sztuki nowoczesnej w Europie oraz pokaźnych rozmiarów piwnica z szampanem. Uzupełnieniem pobytu będzie natomiast kolacja przygotowana przez trzygwiazdkowego szefa kuchni Pierre’a Gagnaire’a połączona z degustacją obecnego portfolio szampanów Perrier-Jouët.