W okresie jesienno-zimowym poziom energii spada równie szybko jak temperatura za oknem. Czujemy się zmęczeni, sfrustrowani, rozkojarzeni i w ogóle pozbawieni ochoty na jakiekolwiek działanie. Zdaniem mieszkańców Azji istnieje napój, który wzmacnia wewnętrzne siły witalne i odporność. Tajemnica tkwi w połączeniu awokado i kawy, czyli kawowym smoothie es alpukat.

Reklama

Es alpukat – turbodoładowanie o poranku 

Czy kawa i awokado to dobre połączenie? Choć dla mieszkańców Europy czy Ameryki Północnej to bardzo dziwne połączenie, niesie w sobie wiele substancji odżywczych.

Zdaniem Patrici Tanumihardja, indonezyjskiej pisarki kulinarnej, es alpukat to niesamowicie prosty sposób na stworzenie smacznego i wartościowego napoju. Jaki jest jej sposób na uzyskanie idealnej konsystencji?

- Es alpukat przygotowuję zwykle poprzez zeskrobanie miąższu awokado i rozbicie go w szklance za pomocą łyżki. Następnie dodaję skondensowane mleko, syrop cukrowy, pokruszony lód oraz kawę i mieszam. Nie używam przy tym blendera, ale można go wykorzystać, jeśli zależy nam na uzyskaniu idealnie gładkiej masy – mówi Patricia Tanumihardja.

Kawa z awokado stała się jej sposobem na turbodoładowanie przed wyczerpującym dniem. Można ją przygotowywać o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Es alpukat można przygotować także w wersji na szybko, wykorzystując kawę, awokado, mleko kokosowe oraz laskę wanilii.

 

 

Kawa z awokado - zastrzyk energii na cały dzień

Zdaniem dietetyczki Asako Miyashity es alpukat to bogactwo wielu składników odżywczych, m.in. błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, które zadbają o nasze zdrowie od wewnątrz i na zewnątrz. Dzięki nim czujemy się pełni wigoru, a nasza skóra staje się promienna i gładka. Ponad to, awokado ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że „oddaje” nam energię znacznie dłużej.

Mieszkańcy Azji es alpukat piją zwykle o poranku, dodając sobie w ten sposób energii.