Brakuje Ci energii? Wypróbuj "azjatyckie turbodoładowanie" - ES ALPUKAT

Poranna kawa to napój, od którego większość z nas zaczyna dzień. Jednak czy kiedykolwiek pomyśleliście o tym, aby dodać do niej awokado? Es alpukat, bo taką nazwę nosi to smakowe połączenie, to jeden najpopularniejszych napojów w Azji. Dodaje energii i wzmacnia organizm. Jak go przygotować?
W okresie jesienno-zimowym poziom energii spada równie szybko jak temperatura za oknem. Czujemy się zmęczeni, sfrustrowani, rozkojarzeni i w ogóle pozbawieni ochoty na jakiekolwiek działanie. Zdaniem mieszkańców Azji istnieje napój, który wzmacnia wewnętrzne siły witalne i odporność. Tajemnica tkwi w połączeniu awokado i kawy, czyli kawowym smoothie es alpukat.
Es alpukat – turbodoładowanie o poranku
Czy kawa i awokado to dobre połączenie? Choć dla mieszkańców Europy czy Ameryki Północnej to bardzo dziwne połączenie, niesie w sobie wiele substancji odżywczych.
Zdaniem Patrici Tanumihardja, indonezyjskiej pisarki kulinarnej, es alpukat to niesamowicie prosty sposób na stworzenie smacznego i wartościowego napoju. Jaki jest jej sposób na uzyskanie idealnej konsystencji?
- Es alpukat przygotowuję zwykle poprzez zeskrobanie miąższu awokado i rozbicie go w szklance za pomocą łyżki. Następnie dodaję skondensowane mleko, syrop cukrowy, pokruszony lód oraz kawę i mieszam. Nie używam przy tym blendera, ale można go wykorzystać, jeśli zależy nam na uzyskaniu idealnie gładkiej masy – mówi Patricia Tanumihardja.
Kawa z awokado stała się jej sposobem na turbodoładowanie przed wyczerpującym dniem. Można ją przygotowywać o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Es alpukat można przygotować także w wersji na szybko, wykorzystując kawę, awokado, mleko kokosowe oraz laskę wanilii.
Polecamy
Kawa z awokado - zastrzyk energii na cały dzień
Zdaniem dietetyczki Asako Miyashity es alpukat to bogactwo wielu składników odżywczych, m.in. błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, które zadbają o nasze zdrowie od wewnątrz i na zewnątrz. Dzięki nim czujemy się pełni wigoru, a nasza skóra staje się promienna i gładka. Ponad to, awokado ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że „oddaje” nam energię znacznie dłużej.
Mieszkańcy Azji es alpukat piją zwykle o poranku, dodając sobie w ten sposób energii.
Popularne
- 1 „Gorączka złota” na Grenlandii. Dlaczego Bill Gates i Jeff Bezos finansują podbój wyspy?
- 2 WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim
- 3 Deszczówka nie jest zdatna do picia - alarmują eksperci. "Wieczne chemikalia" przekraczają dopuszczalne normy
- 4 Ten supersamochód jest zrobiony z… drewna. I rozpędza się do prawie 400 km/h!
- 5 Pełnia Księżyca w sierpniu 2022: Ostatni SUPER KSIĘŻYC tego roku przyniesie wielkie zmiany
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim

Ile lat może żyć człowiek? Nowe badania mówią o "punkcie stycznym starości"

WELL SMALL TALK: David Gaboriaud o tym, jak i gdzie odpoczywają Francuzi na wakacjach?

Kryzys na rynku nieruchomości? Nie w segmencie premium. Sprzedaż luksusowych mieszkań wciąż rośnie
