Bombardino – rozgrzewający koktajl z włoskich Alp

W dosłownym znaczeniu koktajl „bomba”, czyli Bombardino jest postrzegany jako nagroda dla narciarzy, którzy próbują swoich sił na stromych stokach włoskich Alp. Zimowy napój przypominający w smaku tradycyjny ajerkoniak stał się już poniekąd tradycją, która coraz częściej praktykowana jest nawet przez tych, którzy zamiast nart wybierają zimowe wieczory w towarzystwie ulubionego filmu. I nic dziwnego, bo smakuje obłędnie!

Reklama

Historia Bombardino rozpoczyna się w Lombardii, a konkretnie w Alpach Lombardzkich, gdzie mieszkał pewien człowiek o imieniu Genua. Po latach spędzonych w „Alpinii”, czyli najstarszej aktywnej piechocie górskiej na świecie, postanowił zmienić nieco obszar swoich działań. Otworzył schronisko narciarskie, do którego pewnego dnia przybyła grupa zziębniętych narciarzy.

Genua postanowił podać im coś ciepłego na rozgrzanie, ale nie znał przepisu na żaden ciekawy koktajl. Zmieszał więc mleko z whisky i likierem jajecznym, a następnie rzucił na ogień, by smak stał się intensywniejszy.

Gdy pierwszy z narciarzy spróbował mieszanki, miał wykrzyknąć: „Acidenti! È una bomba!”, co oznacza „Cholera! To jest bomba!”. I tak koktajl zyskał nazwę Bombardino.

Z biegiem czasu przepis uległ kilku modyfikacjom. Genua chciał, aby był bardziej kremowy, dlatego dodał do niego kilka smaczków, które spotęgowały jedynie rozgrzewający efekt finalny.

Czego będziemy zatem potrzebować, aby stworzyć  Bombardino w ostatecznej wersji?



Bombardino - przepis na rozgrzewający koktajl nie tylko dla narciarzy

Przepis na Bombardino jest bardzo prosty, ale musimy pamiętać o dobrej jakości składników. 

SKŁADNIKI: 

  • 45 ml brandy
  • 90 ml likieru jajecznego
  • bita śmietana
  • cynamnon

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym rondelku podgrzej likier jajeczny.

2. Brandy przelej do innego rondelka, a następnie – przez cały czas mieszając - dolewaj do niego powoli wrzący likier jajeczny.

3. Koktajl udekoruj dużą ilością bitej śmietany oraz cynamonem.

Oto rozgrzewający koktajl gotowy w ciągu zaledwie kilku minut.