Barmańska penicylina - drink na odporność, który łamie stereotypy 

Autorem barmańskiej penicyliny jest Sam Ross. Na początku lat dwutysięcznych pracował jako barman w nowojorskim Milk and Honey i to właśnie tam stworzył ten wyjątkowy koktajl. W tamtym czasie na rynku debiutowały takie marki whisky jak Asyla oraz The Peat Monster, które stały się podstawą nowego napoju.

Reklama

Barmańska penicylina - drink z whisky i imbirem

Barman, Sam Ross, do shakera wlał whisky Asyla, sok z cytryny, syrop miodowy oraz syrop imbirowy. Po wstrząśnięciu i spróbowaniu, stwierdził, że dopełni smak The Peat Monster’em, który dzięki swojej gęstej strukturze utrzymywał się na powierzchni całego koktajlu. I tak właśnie powstała barmańska penicylina, która przełamywała stereotypy, ponieważ została przygotowana na bazie whisky typu malt.

 

Barmańska penicylina - skąd nazwa? 

Skąd wzięła się nazwa tego intrygującego drinka? Cóż, połączenie wspomnianych składników często stosowane jest w leczeniu przeziębienia. Dzięki witaminom zawartym w soku z cytryny, imbirze i miodzie, barmańska penicylina działa jak typowy szot na odporność. Wielu, którzy spróbowało tego koktajlu, twierdziło, że drink postawił ich na nogi w okresie przeziębienia. 

 

Barmańska penicylina - sposób przygotowania

Do przygotowania szotowej penicyliny w wersji z alkoholem potrzebujesz:

●       40 ml szkockiej whisky

●       15 ml soku z cytryny

●       15 ml soku miodowo-imbirowego

●       5 ml torfowej whisky

●       kilka kostek lodu

Najbardziej problematycznym składnikiem może wydawać się sok miodowo-imbirowy. Możemy go w szybki sposób przygotować w domu. Dwie porcje ulubionego miodu zalewamy jedną porcją wody źródlanej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy składniki się połączą, przelewamy powstałą substancję do naczynia i dodajemy kilka plasterków obranego imbiru. Taką miksturę odstawiamy do lodówki.  Sok jest gotowy do użycia już następnego dnia.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania koktajlu wlewamy do shakera, wstrząsamy i przelewamy do coupette lub tumblera - szklanki o grubym dnie.

 

Barmańska penicylina - wersja bezalkoholowa

Do przygotowania penicyliny w wersji bezalkoholowej potrzebujesz:

●       50 ml bezalkoholowej whisky

●       15 ml soku z cytryny

●       15 ml soku miodowo-imbirowego

●        kilka kostek lodu

Wszystkie składniki przelej do shakera, wstrząśnij i przelej do szklanki. Koktajl możesz udekorować plasterkiem cytryny lub kawałkiem kandyzowanego imbiru.