Barmańska penicylina - drink na odporność, który łamie stereotypy
Autorem barmańskiej penicyliny jest Sam Ross. Na początku lat dwutysięcznych pracował jako barman w nowojorskim Milk and Honey i to właśnie tam stworzył ten wyjątkowy koktajl. W tamtym czasie na rynku debiutowały takie marki whisky jak Asyla oraz The Peat Monster, które stały się podstawą nowego napoju.
Barmańska penicylina - drink z whisky i imbirem
Barman, Sam Ross, do shakera wlał whisky Asyla, sok z cytryny, syrop miodowy oraz syrop imbirowy. Po wstrząśnięciu i spróbowaniu, stwierdził, że dopełni smak The Peat Monster’em, który dzięki swojej gęstej strukturze utrzymywał się na powierzchni całego koktajlu. I tak właśnie powstała barmańska penicylina, która przełamywała stereotypy, ponieważ została przygotowana na bazie whisky typu malt.
Polecamy
Barmańska penicylina - skąd nazwa?
Skąd wzięła się nazwa tego intrygującego drinka? Cóż, połączenie wspomnianych składników często stosowane jest w leczeniu przeziębienia. Dzięki witaminom zawartym w soku z cytryny, imbirze i miodzie, barmańska penicylina działa jak typowy szot na odporność. Wielu, którzy spróbowało tego koktajlu, twierdziło, że drink postawił ich na nogi w okresie przeziębienia.
Barmańska penicylina - sposób przygotowania
Do przygotowania szotowej penicyliny w wersji z alkoholem potrzebujesz:
● 40 ml szkockiej whisky
● 15 ml soku z cytryny
● 15 ml soku miodowo-imbirowego
● 5 ml torfowej whisky
● kilka kostek lodu
Najbardziej problematycznym składnikiem może wydawać się sok miodowo-imbirowy. Możemy go w szybki sposób przygotować w domu. Dwie porcje ulubionego miodu zalewamy jedną porcją wody źródlanej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy składniki się połączą, przelewamy powstałą substancję do naczynia i dodajemy kilka plasterków obranego imbiru. Taką miksturę odstawiamy do lodówki. Sok jest gotowy do użycia już następnego dnia.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania koktajlu wlewamy do shakera, wstrząsamy i przelewamy do coupette lub tumblera - szklanki o grubym dnie.
Polecamy
Barmańska penicylina - wersja bezalkoholowa
Do przygotowania penicyliny w wersji bezalkoholowej potrzebujesz:
● 50 ml bezalkoholowej whisky
● 15 ml soku z cytryny
● 15 ml soku miodowo-imbirowego
● kilka kostek lodu
Wszystkie składniki przelej do shakera, wstrząśnij i przelej do szklanki. Koktajl możesz udekorować plasterkiem cytryny lub kawałkiem kandyzowanego imbiru.