Dlaczego warto pić kawę?

W czym tkwi fenomen kawy? Trudno powiedzieć. Miłość do kawy rodzi się bardzo powoli – od nienawiści do uwielbienia – a później poranki bez niej już nie są takie same. Okazuje się jednak, że tym razem nie mamy do czynienia ze ślepym zakochaniem. Jest co najmniej 8 powodów, dla których powinniśmy sięgać po filiżankę kawy bez wyrzutów sumienia.

Reklama

1. Kawa zwiększa poziom energii

To jeden z najbardziej oczywistych powodów. Kawa zawiera kofeinę, czyli środek, który pobudza ośrodkowy układ nerwowy naszego organizmu. Filiżanka „małej czarnej” działa na nas jak kubeł zimnej wody. Blokuje receptory neuroprzekaźnika zwanego adenozyną, co zwiększa poziom innych neuroprzekaźników – w tym dopaminy – które regulują poziom energii.

2. Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Regularne spożywanie kawy może mieć wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę typu 2. Wynika to z naturalnej zdolności kawy do zachowania komórek beta w trzustce. To właśnie one są odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny, która reguluje poziom cukru we krwi.

3. Lepsze funkcjonowanie mózgu a jedna filiżanka kawy

Liczne badania sugerują także, że kawa chroni nasz mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, w tym przed chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Co ciekawe, regularne spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie może przyczynić się także do zmniejszenia ryzyka demencji oraz zaburzenia funkcji poznawczych.

 

4. Czy kawa ma wpływ na sylwetkę?

Kofeina zawarta w kawie jest substancją o właściwościach termogennych, co objawia się przyspieszoną przemianą materii. Dzięki temu spalamy więcej tłuszczu w ciągu dnia bez dodatkowego wysiłku. W przeciwieństwie jednak do wszelkich innych substancji o tym działaniu kawa jest w pełni bezpieczna.

5. Regularne spożywanie kawy poprawia koncentrację

Po wypiciu kawy jesteśmy w stanie działać lepiej, wydajniej i dłużej. Dotyczy to zarówno wysiłku fizycznego, jak i intelektualnego. Podczas nauki czy wykonywania treningu dochodzi w naszym organizmie do akumulowania adenozyny, czyli związku, który zwiększa senność i zmniejsza spontaniczną aktywność fizyczną. To właśnie ten czynnik sprawia, że mimo ambicji czasami nie jesteśmy w stanie przebiec nawet jednego kilometra więcej.

Kawa spożywania 30-60 minut przed treningiem lub nauką osiąga maksimum swojego działania. Dzięki niej czujemy się zmotywowani, pełni energii i gotowi na kolejne wyzwania.

 

6. Kawa poprawia zdolności wysiłkowe

Kofeina posiada także wyjątkowe właściwości, jeśli chodzi o silny wysiłek fizyczny. Przede wszystkim poprawia wykorzystanie tlenu przez wszystkie komórki naszego organizmu, dzięki czemu uczucie zmęczenia jest w pewnym sensie opóźniane. Dodatkowo kawa przyspiesza również akcję serca, co wspomaga ukrwienie mięśni i poprawia ich pracę.

7. Kawa zmniejsza ryzyko depresji

Według badań Harvard School of Public Helath jedna filiżanka kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję aż o 8 proc. Dzięki regularnemu piciu kawy nasz organizm produkuje wzmożoną ilość hormonów szczęścia, w tym noradrenalinę oraz serotoninę. Co więcej, dowiedziono, że fakt ten wiąże się bezpośrednio ze spadkiem odsetek samobójstw na całym świecie.

8. Kawa spowalnia procesy starzeniowe

Ze względu na to, że kawa zawiera w sobie liczne antyoksydanty, uważa się ją za substancję spowalniającą procesy starzeniowe tkanek. Co ciekawe, jedna filiżanka kawy zawiera więcej antyoksydantów niż szklanka soku z grejpfruta, pomarańczy, malin czy borówek amerykańskich.