SAD, czyli sezonowe zaburzenia afektywne – kogo dotyczy?
Zimowe i jesienne miesiące wysysają z nas resztki sił. Mnóstwo osób odczuwa nadmierną ospałość, zmęczenie, obniżony poziom nastroju czy brak apetytu – to nie przypadek. Okazuje się, że za wszystkim stoi SAD.
SAD w tłumaczeniu oznacza sezonowe zaburzenia afektywne. Często powoduje zmęczenie, problemy poznawcze i zmiany nawyków żywieniowych. Zwykle powodowany jest częstymi zmianami pogody, brakiem witamy D, spadkiem serotoniny lub zmianami poziomu melatoniny.
- Objawy SAD zwykle pojawiają się jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na niedobór światła słonecznego. Najtrudniejszym czasem dla osób narażonych na SAD jest styczeń i luty. Zaburzenie zwykle ustępuje wraz z nadejściem wiosny – stwierdza Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne.
Sezonowe zaburzenia afektywne zwykle są leczone za pomocą terapii światłem, przepisanych przez lekarzy leków antydepresyjnych lub terapii z psychoterapeutą. Wielu ekspertów zaleca również wprowadzenie zmian w diecie i wprowadzenie do niej produktów, które wesprą nas w walce z SAD.
Oto 5 super foods, których nie może zabraknąć w naszej kuchni w styczniu i w lutym.
1. Płatki zbożowe pełnoziarniste

Rozpoczęcie dnia od pełnoziarnistych płatków zbożowych to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Większość tego typu produktów dostarczy nam sporą ilość błonnika, witaminy B12 i kwasu foliowego. Zdaniem dietetyków te trzy składniki odżywcze są niezbędnym elementem zwalczania stanów depresyjnych.
Błonnik promuje zdrowszą mikroflorę jelitową, co dodatkowo poprawia także naszą odporność. Witamina B12 jest niezbędna dla zdrowia neurologicznego, a kwas foliowy jest elementem tworzącym nowe komórki, co pozwala na zachowanie młodego i zdrowego wyglądu przez wiele lat.
2. Ryba

Ryba to jeden z najskuteczniejszych super food. Spożywanie chudych białek może pomóc załagodzić objawy zimowej depresji ze względu na to, że nie powoduje niestrawności ani stanów zapalnych. Ponadto tłuste ryby, np. makrela, są bogate w kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne oraz regulują nastrój i stanowią doskonałe źródło energii, a ponadto stymulują uwalnianie serotoniny.
3. Tofu

Jeśli stosujesz dietę wegańską lub wegetariańską, z pewnością ucieszy cię wiadomość, że tofu także stanowi doskonałe źródło składników odżywczych dla poprawieniu nastroju. Tofu ma w sobie mnóstwo żelaza, jego utrzymany poziom wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia depresji żywieniowej i psychologicznej.
4. Gorzka czekolada

Kolejnym super food na poprawienie nastroju jest czekolada. I choć spożywanie cukrów wydaje się nie być do końca właściwe, w tym przypadku sprawa wygląda nieco inaczej. Musimy pamiętać jednak o tym, aby wybierać czekoladę z dużą ilością kakao. Zawiera ona w magnez, który odgrywa ogromną rolę w łagodzeniu objawów depresji.
5. Banany

I czas na kolejną słodycz. Banany są oczywiście doskonałym źródłem potasu i magnezu, ale zawierają także tryptofan, który wspomaga uwalnianie serotoniny oraz melatoniny. Dzięki temu nie tylko czujemy się znacznie lepiej, ale także dbamy o odpowiednią higienę snu. Podobno jeden banan dziennie potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Polecamy