Obraz van Gogha był źle podpisany od niemal 100 lat
W Amsterdamie znajduje się Muzeum Vincenta van Gogha, które stosunkowo często odwiedza Ernst de Witte, szef kuchni i malarz. Podczas jednej ze swoich wizyt kucharz zauważył, że pod jednym z dzieł mistrza widnieje niepoprawny podpis.
Obraz "Czerwone kapusty i cebule" muzeum podpisało "Czerwone kapusty i czosnek". Upewniwszy się o swojej racji, de Witte zgłosił błąd do władz instytucji. Przedstawiciele wzięli sobie uwagę do serca, ale poprosili kucharza o dowody.
Polecamy
Polecamy
Muzeum van Gogha przyznało rację kucharzowi
Ernst de Witte razem z żoną przygotował szczegółową prezentację, w której na różne sposoby pokazywał, że na obrazie van Gogha jest cebula, a nie czosnek.
W "materiale dowodowym" szefa kuchni znalazły się zdjęcia obrazów van Gogha przedstawiających czosnek. Zostały one zestawione z dziełem z muzeum. De Witte załączył także krótkie wideo prezentujące różne odmiany czosnku i cebuli.
- Na główki czosnku w [analizowanym] obrazie van Gogha nałożyłem [też] własny rysunek, by pokazać, że wykonane przez niego linie przedstawiają [właśnie] ząbki czosnku — napisał Ernst de Witte w mailu do Artnet News.
Polecamy
Polecamy
Muzeum powołało cały zespół "śledczy" z biologiem na czele, żeby sprawdzić teorię de Witte i jego dowody. Eksperci potwierdzili wersję kucharza: na obrazie Vincenta van Gogha jest cebula, a nie czosnek.
Co ciekawe, dzieło mistrza było błędnie podpisywane od premierowego wystawienia go publiczności w 1928 roku w galerii Paula Cassirera w Berlinie.
Muzeum van Gogha przyznało się do błędu, informując jednocześnie, że stale monitoruje swoje zbiory i w razie potrzeby zmienia opisy. W przeszłości podobne sytuacje miały już miejsce.
Danie jak obraz van Gogha
Ernst de Witte jest kucharzem z 20-letnim doświadczeniem i jest szefem kuchni w Restaurant Feu w Utrechcie. Ma też duszę artysty i od czterech lat oddaje się malarstwu, które wciągnęło go podczas pandemii.
Całe zamieszanie z obrazem van Gogha zainspirowało de Witte do stworzenia wyjątkowego dania na bazie czerwonej kapusty i czosnku.

Duszona grillowana czerwona kapusta podawana jest z kremem z czosnku oraz ziołową oliwą z absyntu i melisy. Danie serwowane jest z piwem warzonym z nasion koprem włoskim i absyntem. Nie jest to dziwna kombinacja dla prawdziwego konesera Van Gogha: w końcu absynt był ulubionym napojem mistrza.
- Gdy winegret zetknie się z czerwoną kapustą, kolor zaczyna blednąć, tak jak czerwone/niebieskie barwniki w obrazach van Gogha — tłumaczy de Witte.
Co ciekawe, po zjedzeniu dania na talerzu pojawia się abstrakcyjne dzieło sztuki.